Кралската шведска академия на науките присъди Нобеловата награда за химия за 2020 г. на двама учени "за разработването на метод за редактиране на генома".

Французойката Еманюел Шарпантие и американката Дженифър Даудна са удостоени с престижната награда.

Двамата учени откриват една от най-прецизните технологии в генното инженерство - генетичните ножици CRISPR/Cas9. С тях изследователите могат да променят ДНК на животни, растения и микроорганизми с изключително голяма прецизност. Тази технология има революционно значение за науките за живота, допринесла е за нови терапии срещу рак и може да превърне в реалност лечението на наследствени заболявания.

Дженифър Даудна е биохимик, родена 1964 г. във Вашингтон. Получава докторска степен в "Харвард" през 1989 г. Тя е професор в Калифорнийския университет, Бъркли.

Снимка 499502

Източник: ЕПА

Еманюел Шарпентие е родена 1968 г. във Франция. Работи предимно в областта на микробиологията. Завършва докторат през 1995 г. в Институт "Пастьор" в Париж. Професор и директор на Института по инфекциозна биология към "Макс Планк".

112 Нобелови награди за химия са раздадени от 1901 до 2020 г. Вече седем жени са удостоени. Когато Мари Кюри получава наградата през 1911 г., тя става първият човек, спечелил две Нобелови награди за химия.

Миналата година Нобеловата награда за химия бе присъдена на трима учени за "разработването на литиево-йонни батерии". Джон Гудинаф, Стенли Уитингам и Акира Йошино получиха престижната награда.

В понеделник започна седмицата на Нобеловите награди.

Нобеловата награда за физиология или медицина за 2020 г. бе връчена на Харви Олтър, Майкъл Хoутън и Чарлз Райс за "откриването на вируса на хепатит C".

Нобеловата награда за физика за 2020 г. получиха британецът Роджър Пенроуз, германецът Райнхард Генцел и американката Андреа Гец.

Нобеловите награди за литература, мир и икономика ще бъдат присъдени съответно в четвъртък, петък и понеделник.

Носителите на Нобеловата награда поделят 10 милиона крони (1,1 милиона долара). През миналия месец бе съобщено, че паричната премия за Нобеловите награди ще бъде увеличена тази година от 9 на 10 милиона крони.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, но тази година пандемията от коронавирус промени плановете на организаторите. Това е датата, на която умира основателят на нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896).