Кралската шведска академия на науките присъди Нобеловата награда за химия за 2019 г. на трима учени за "разработването на литиево-йонни батерии".

Джон Гудинаф, Стенли Уитингам и Акира Йошино получават престижната награда.

Гудинаф, който е на 97 г., е най-възрастният нобелов лауреат. Миналата година Артър Ашкин (на 96 г.) беше най-възрастният.

Литиево-йонните батерии са първите истински леки батерии, които отварят пътя за преносими електронни устройства като мобилни телефони, лаптопи, пейсмейкъри, дори и електрически автомобили. От Кралската шведска академия на науките отбелязват, че тримата учени са създатели на един презареждащ се свят, който позволява съхранение на значително количество енергия от възобновяеми източници, което прави възможно общество без изкопаеми горива.

И тримата учени са изиграли решаваща роля в развитието на литиево-йонните батерии.

Основата на литиево-йонните батерии е положена по време на петролната криза през 70-те години на XX век. В началото на 70-те г. на миналия век Стенли Уитингам разработва първата литиева батерия. Джон Гудинаф удвоява потенциала на литиевата батерия, създавайки точните условия за далеч по-мощна и полезна батерия. Акира Йошино успява в елиминирането на чистия литий от батерията, като вместо това изцяло се основава на литиеви йони, които са по-безопасни от чистия литий. Така батерията работи на практика. Йошино създава първата литиево-йонна батерия през 1985 г.

Литиево-йонните батерии революционизират нашия живот от първото им влизане на пазара през 1991 г. Те полагат основата на безжично и без изкопаеми горива общество. Една от най-големите ползи за човечеството.

Джон Гудинаф е роден през 1922 г. в Йена, Германия. Защитава докторат в Чикагския университет през 1952 г.

Стенли Уитингам е роден през 1941 г. във Великобритания. Защитава докторат в Оксфордския университет през 1968 г. Професор в американски университети.

Акира Йошино е роден през 1948 г. в Суита, Япония. Защитава докторат през 2005 г. в университета в Осака. Преподава в университета Мейджо.

Тримата ще си поделят наградата от 9 милиона шведски крони ( около 1 милион щатски долара).

Нобелът за химия за 2018 г. бе присъден на учени за революция в еволюцията.

Тази седмица бяха връчени наградите за медицина и физика.

110 Нобелови награди за химия са раздадени от 1901 до 2018 г. Пет жени до момента са удостоени. Когато Мари Кюри получава наградата през 1911 г., тя става първият човек, спечелил две Нобелови награди за химия.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, когато и умира основателят на Нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896). 

Нобеловите награди за литература, мир и икономика ще бъдат присъдени съответно в четвъртък, петък и понеделник.

Тази година ще има двама носители на отличието за литература, тъй като скандал през 2018 г. отложи връчването му.