Европейският съюз планираше да организира публично бичуване и унижение на Русия с посещението на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел в Москва, но се провали, заяви във вторник официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Ще ви кажа една тайна, тайна за нашите западни партньори: когато не им се получава да разбият нещо, започват да истерясват", коментира Захарова.

Русия: Западът страда от Навални хистерия

Русия: Западът страда от Навални хистерия

Лавров: Москва няма да се трогне от западните истерици

"Задачата им беше Борел да проведе това публично унижение, което те доста щатено бяха планирали. Да говорим за митинги, да говорим за журналисти, а Навални да бъде основната тема. Така да смесят всичко, да го излеят и да се приберат доволни вкъщи. Ами не им се получи".

Според нея западните планове не са се увенчали с успех, тъй като Русия "е предложила да обсъдят реални въпроси: от проблеми до перспективи за развитие, които са на дневен ред".

"Всъщност беше представен целият набор от теми за дискусия. И най-интересното е, че тази дискусия се проведе", обясни тя.

По-рано в интервю за ТАСС Захарова посочи, че изявлението на Борел за посещението му в Москва, което той публикува в блог след завръщането си в Брюксел, противоречи на позицията, която той самият изразява на 5 февруари на съвместна пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров. Според нея това показва, че някой диктува на ЕС как да се държи с Русия.

Русия недоумява защо Борел си е мълчал в Москва, а в Брюксел критикува

Русия недоумява защо Борел си е мълчал в Москва, а в Брюксел критикува

"Никой не го ограничаваше нито по време, нито във формата"

Дискусията на поддръжниците на Алексей Навални с ЕС и САЩ за налагане на санкции срещу Русия може да се нарече предателство, добави Захарова.

"Това е банално и вулгарно. За нашата страна това е история с недвусмислена квалификация ... що се отнася до моралната и етична оценка, това е предателство".

Захарова подчертава, че подкрепата на Запада за Навални е възможност за прилагане на концепцията за сдържане на Москва.

Тя коментира, че във всички доктрини на НАТО Русия е определена като враг. "Те използват различни начини да повлияят на страната ни и това е входната точка - това е инструментът, който те използват".

Лайен все още подкрепя Борел, въпреки критиките за визитата му в Москва

Лайен все още подкрепя Борел, въпреки критиките за визитата му в Москва

70 евродепутати му поискаха оставката

По-рано Захарова обясни, че в понеделник постоянната мисия на Полша при ЕС провежда онлайн среща с представители на руската опозиция, на която присъстват не само държави-членки на ЕС, но и представители на държави като САЩ и Великобритания.

Борел бе на посещение в Русия от 4 до 6 февруари. На 5 февруари той се срещна с Лавров. Тогава ръководителят на европейската дипломация отбеляза, че Европейският съюз и Русия проведоха "отворен и честен" диалог.

Диалогът е бил по всички въпроси на двустранните и международни отношения, включително борбата срещу пандемията и глобалните климатични промени, възстановяването на Съвместния всеобхватен план за действие относно ядрената програма на Иран, различията около Украйна, подкрепата от Брюксел Навални и експулсирането от Русия на западни дипломати.

Лавров: Германските спецслужби помогнаха на Навални да заснеме филм за дворец

Лавров: Германските спецслужби помогнаха на Навални да заснеме филм за дворец

"Това говори достатъчно за цялата история и ролята на Запада в промоцията му"