Виена приветства подкрепата на Берлин за изграждането на газопровода "Северен поток 2" и призовава той да не се свързва със ситуацията около руския опозиционер Алексей Навални. Това коментира австрийският канцлер Себастиан Курц в интервю за германското издание "Велт ам Зонтаг".

"Приветствам, че германското правителство продължава да подкрепя "Северен поток 2", каза той. По думите на канцлера изграждането на газопровода е европейски проект, който отговарял на интересите на Европа.

САЩ: "Северен поток 2" подкопава трансатлантическата сигурност

САЩ: "Северен поток 2" подкопава трансатлантическата сигурност

Вашингтон обмисля санкции

"Не смятам, че реакцията на действията срещу опозиционера Навални трябва да бъде свързана със строителството на "Северен поток 2". Всеки, който смята, че новият газопровод отговаря на интересите само на Русия, греши", подчерта Курц.

Той отбеляза, че Австрия, Германия и други европейски страни щели да се възползват от реализирането на проекта за газопровод. Канцлерът също така предупреди, че Европейският съюз трябвало да внимава и да не върви срещу "Северен поток 2".

Германската опозиция иска спиране на  „Северен поток 2”

Германската опозиция иска спиране на „Северен поток 2”

"Този газопровод е на Путин и не трябва да бъде завършен"...

На 3 февруари австрийският външен министър Александър Шаленберг заяви, че въпросът за санкциите на ЕС срещу Русия заради развитието на ситуацията около Навални не бива да се обвързва с изграждането на газопровода. Този проект отговарял на интересите на европейската енергийна сигурност и Русия оставала важен партньор в тази област, подчерта той.

Симоновският съд в Москва във вторник замени условната присъда на Навални от 3 години и половина години по делото "Ив Роше" с реална. Той ще изтърпи присъдата си в колония с общ режим. До влизането на решението в сила Алексей Навални ще остане в ареста.

Франция пришпори Германия да изостави руския "Северен поток 2" заради Навални

Франция пришпори Германия да изостави руския "Северен поток 2" заради Навални

"Имаме най-големите съмнения по отношение на този проект в този контекст"