САЩ обяви, че газопроводът "Северен поток 2", който ще пренася природен газ от Русия до Германия през Балтийско море, подкопава трансатлантическата сигурност, съобщава ДПА.

Северен поток 2" и втората линия на "Турски поток" са предназначени да засилят лоста на Русия за влияние над нашите съюзници и партньори и подкопават трансатлантическата сигурност, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Той подчерта, че Вашингтон ще продължи да наблюдава изграждането на газопровода, който се смята за завършен на около 90%. Прайс не изключи и налагането на санкции.

САЩ дават знак, че са готови да отменят санкциите за "Северен поток 2"

САЩ дават знак, че са готови да отменят санкциите за "Северен поток 2"

Германия обаче трябва да представи предложения относно опасенията на Вашингтон

Според САЩ проектът ще подкопае енергийната сигурност на Европа, като направи Германия и други съюзници на Вашингтон крайно зависими от руските енергийни доставки. Поддръжници на проекта обаче обвиняват Вашингтон, че се интересува само от това да продава своя втечнен природен газ на Европа.

Газопроводът заобикаля Украйна, което лишава съседната на Русия страна от транзитните такси, които получава за транспортиране на руски газ до останалата част на Стария континент.

Припомняме, САЩ санкционираха компании за участието им в проекта. Германският канцлер Ангела Меркел обаче продължава да подкрепя изграждането на газопровода.

Франция пришпори Германия да изостави руския "Северен поток 2" заради Навални

Франция пришпори Германия да изостави руския "Северен поток 2" заради Навални

"Имаме най-големите съмнения по отношение на този проект в този контекст"