За пръв път САЩ сигнализираха за готовността си да започнат диалог за отмяна на санкциите по отношение на газопровода "Северен поток 2", при условие че германската страна представи предложения, които биха премахнали опасенията на Вашингтон относно проекта. Това пише германският вестник "Ханделсблат", като се позовава на източници от американската администрация.

Германската опозиция иска спиране на  „Северен поток 2”

Германската опозиция иска спиране на „Северен поток 2”

"Този газопровод е на Путин и не трябва да бъде завършен"...

"Германската страна трябва да сложи пакетно решение на масата за преговори", отбелязал източникът и добавил: "В противен случай няма да можем да разрешим проблема по темата "Северен поток 2".

Както отбелязва изданието, по-конкретно, американците се интересуват от това, въпросът за реализацията на газопровода да бъде обвързан с механизъм, който да позволява да не се допуска експлоатация на газопровода в случай на орязване от Русия на транзитните доставки през Украйна.

Франция пришпори Германия да изостави руския "Северен поток 2" заради Навални

Франция пришпори Германия да изостави руския "Северен поток 2" заради Навални

"Имаме най-големите съмнения по отношение на този проект в този контекст"

По информация на вестника германският канцлер Ангела Меркел е обсъждала по телефона "Северен поток 2" с американския президент Джо Байдън, въпреки че германското правителство не е споменавало в официално изявление този момент.

Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт обяви готовността и на двамата държавни ръководители да си сътрудничат за преодоляване на международните предизвикателства, но "пропусна важна подробност - в разговора стана дума и за Северен поток 2", пише вестникът.

Армин Лашет не мисли за ревизия на позицията на Германия за Северен поток 2

Армин Лашет не мисли за ревизия на позицията на Германия за Северен поток 2

"Енергийното снабдяване на Германия е важен въпрос"