Представители на германската опозиция призовават правителството да преразгледа позицията си за проекта "Северен поток 2", който засега се ползва със застъпничеството на управляващите.

"Този газопровод е на Путин и не трябва да бъде завършен", посочва съпредседателят на германските зелени Роберт Хабек.

Той подчертава, че става дума за проект, който "отдавна разединява Европа". Освен това лидерът на зелените изтъква, че при протестите в цяла Русия на 23 и 31 януари властите си позволиха масирано полицейско насилие. Хабек демонстрира своето уважение към смелостта на демонстрантите и отбелязва, че те напълно заслужават правата им да бъдат зачитани.

През последните дни в Германия се засилват гласовете срещу "Сверен поток 2" заради разправата с мирно протестиращите граждани, настояващи за освобождаването на опозиционния лидер Алексей Навални и за оставката на руския президент Владимир Путин.

Хабек призовава също да се разгледа възможността за въвеждане на по-строги санкции срещу управляващите в Русия.

"Германия и Европа трябва да излязат с твърда и ясна позиция към политиката на Кремъл, но те не могат да го направят, продължавайки да строят "Северен поток 2", защото този проект подкрепя режима, пребиващ с палки протестиращите", категоричен е опозиционният политик.

Същевременно представителката на Свободната демократична партия Рената Алт призова за замразяване на "Северен поток 2".

"През последните 24 часа стана очевидно, че вече дори Франция е за прекратяване на строителството. Не смятам, че трябва да оставим руини, проектът трябва да бъде завършен, но е важно да се наложи мораториум, поне докато руската страна не бъде принудена да разследва отравянето на Алексей Навални." - отбелязва Алт в интервю за Дойче веле.

Франция пришпори Германия да изостави руския "Северен поток 2" заради Навални

Франция пришпори Германия да изостави руския "Северен поток 2" заради Навални

"Имаме най-големите съмнения по отношение на този проект в този контекст"

По думите й, докато не бъде проведено разследване и докато протестите биват потушавани така грубо, европейците не бива да продължават строителството.

"Не може просто да гледаме как продължават да строят този газопровод", допълва тя.

В своята партия Рената Алт е експерт по страните от Централна, Югоизточна и Източна Европа.

Напомняме, часове по-рано френските власти призоваха Германия да се откаже от "Северен поток 2" на фона на събитията около Навални.

"Винаги сме казвали, че имаме големи съмнения по този проект в с оглед на дадения контекст", заяви държавният секретар по европейските въпроси Клеман Бон в интервю за радио France Inter.

По думите му, Париж вече е изразявал позиция за спиране на проекта.

ЕП поиска налагане на санкции на Русия за Навални и спиране на "Северен поток 2"

ЕП поиска налагане на санкции на Русия за Навални и спиране на "Северен поток 2"

Евродепутатите приеха резолюция с 581 гласа

По-рано Европейският парламент поиска проектът да бъде прекратен.

Такава е и позицията на САЩ - както при предишната, така и при сегашната президентска администрация.

Полша отдавна предупреждава за риска от задълбочаване на зависимостта на Германия от руския газ и негативните последици за държавите от Източна Европа. Аналогична е позицията на редица европейски страни.

Въпреки това руският тръбопровод се ползва с неизменна подкрепа от правителството и персонално от канцлера Ангела Меркел.

Германия подкрепя "Северен поток 2" въпреки призивите на Франция

Германия подкрепя "Северен поток 2" въпреки призивите на Франция

Нямало "нови актуализации" по проекта