Правителството на Германия обяви, че не е променило "основната си позиция" в подкрепа на съвместния с Русия газопровод "Северен поток 2".

Това стана въпреки призивите на Франция Берлин да се откаже от спорния проект в знак на протест срещу репресиите срещу опозицията в Москва, която протестира в подкрепа на арестувания опозиционен лидер Алексей Навални.

Говорителят на канцлера Ангела Меркел Мартина Фиц отбеляза, че няма "нови актуализации" по проекта.

"Правителството не е променило основната си позиция", каза тя пред репортери.

Франция пришпори Германия да изостави руския "Северен поток 2" заради Навални

Франция пришпори Германия да изостави руския "Северен поток 2" заради Навални

"Имаме най-големите съмнения по отношение на този проект в този контекст"

По-рано днес министърът по европейските въпроси на Франция Клемент Бон коментира, че "винаги сме казвали, че имаме най-големите съмнения по отношение на този проект в този контекст".

Запитан конкретно дали Франция иска Германия да се откаже проекта, Бон каза: "Всъщност вече казахме това."

САЩ, както и няколко европейски страни като Полша, разкритикуваха "Северен поток 2", изтъквайки, че той ще увеличи зависимостта на Германия и ЕС от Русия за критичните доставки на газ.

Меркел настоя за осъществяването на проекта и работеше по неговото възобновяване през декември след близо година спиране на работата заради американските санкции.

Бон отбеляза, че европейските лидери обмислят нови санкции срещу Русия заради репресиите на президента Владимир Путин срещу опозицията, предвождана от Навални, който беше арестуван в средата на януари и му предстои съдебен процес, който може да доведе до задържането му в продължение на години.

Над 1000 задържани при протестите в Русия срещу ареста на Навални
Обновена

Над 1000 задържани при протестите в Русия срещу ареста на Навални

Протестиращите скандират "Путин е крадец" и "Пусни го"

Хиляди се противопоставиха на предупрежденията на правителството, като протестираха в цялата страна вчера във втория уикенд на масови демонстрации срещу ареста на най-видния опонент на Путин.

"Вече са наложени санкции, бихме могли да направим това, но трябва да сме ясни, те няма да бъдат достатъчни", изтъкна Бон.

"Разглежда се опцията "Северен поток 2", добави той, като същевременно призна, че "това е решение на Германия, тъй като газопроводът е в Германия".

Армин Лашет не мисли за ревизия на позицията на Германия за Северен поток 2

Армин Лашет не мисли за ревизия на позицията на Германия за Северен поток 2

"Енергийното снабдяване на Германия е важен въпрос"