Франция призова Германия да се откаже от проекта за газопровод с Русия "Северен поток 2" в знак на протест заради задържането в Москва на опозиционния лидер Алексей Навални.

"Винаги сме казвали, че имаме най-големите съмнения по отношение на този проект в този контекст", коментира министърът по европейските въпроси Клемент Бон пред радио "Франс Интер".

Запитан конкретно дали Франция иска Берлин да се откаже проекта, Бон каза: "Всъщност вече казахме това."

Армин Лашет не мисли за ревизия на позицията на Германия за Северен поток 2

Армин Лашет не мисли за ревизия на позицията на Германия за Северен поток 2

"Енергийното снабдяване на Германия е важен въпрос"

САЩ, както и няколко европейски страни като Полша, разкритикуваха "Северен поток 2", изтъквайки, че той ще увеличи зависимостта на Германия и ЕС от Русия за критичните доставки на газ.

Германският канцлер Ангела Меркел настоя за осъществяването на проекта и работи по неговото възобновяване през декември след близо година спиране на работата заради американските санкции.

Бон отбеляза, че европейските лидери обмислят нови санкции срещу Русия заради репресиите на президента Владимир Путин срещу опозицията, предвождана от Навални, който беше арестуван в средата на януари и му предстои съдебен процес, който може да доведе до задържането му в продължение на години.

Над 1000 задържани при протестите в Русия срещу ареста на Навални
Обновена

Над 1000 задържани при протестите в Русия срещу ареста на Навални

Протестиращите скандират "Путин е крадец" и "Пусни го"

Хиляди се противопоставиха на предупрежденията на правителството, като протестираха в цялата страна вчера във втория уикенд на масови демонстрации срещу ареста на най-видния опонент на Путин.

"Вече са наложени санкции, бихме могли да направим това, но трябва да сме ясни, те няма да бъдат достатъчни", изтъкна Бон.

"Разглежда се вариантът "Северен поток 2", добави той, като същевременно призна, че "това е решение на Германия, тъй като газопроводът е в Германия".