Европейският парламент (ЕП) призова за налагане на санкции на Русия и спиране на "Северен поток 2" във връзка с арестуването на опозиционера Алексей Навални.

Евродепутатите приеха резолюция с 581 гласа. 50 евродепутати гласуваха против, а 44 се въздържаха.

В Русия разпоредиха на полицията да смаже протест в подкрепа на Навални

В Русия разпоредиха на полицията да смаже протест в подкрепа на Навални

Протестът е насрочен за събота

Парламентът поиска от държавите членки на ЕС да заемат активна позиция за ареста на Навални и много от неговите последователи на следващите си срещи и "значително да подсилят рестриктивните мерки на ЕС по отношение на Русия". Това включва санкциониране на физически и юридически лица, които са замесени в решението за арестуването и вкарването в затвора на Алексей Навални.

Евродепутатите настояват да се наложат и санкции на руски олигарси, свързани с режима, членове на вътрешното обкръжение на президента Путин и руски медийни пропагандатори, които притежават активи в ЕС и могат да пътуват до Общността. Те искат и да бъдат наложени нови санкции за нарушаване на човешките права.

Евродепутати предлагат нови санкции срещу Русия заради Навални

Евродепутати предлагат нови санкции срещу Русия заради Навални

Включително прекратяване на „Северен поток 2”...

След години на влошаване на отношенията, законодателите подчертаха важността за провеждане на критичен преглед на сътрудничеството с Русия в различни външнополитически платформи и проекти като "Северен поток 2". Те призовават ЕС незабавно да спре енергийния проект. Евродепутатите поискаха от ЕС също незабавно да прекрати завършването на спорната тръба. Според тях ЕС повече не трябва да е място за руско богатство с неясен произход.

По отношение на новата администрация във Вашингтон, Европейският парламент подчерта, че ЕС трябва да използва момента за подсилване на трансатлантическото единство в защита на демокрацията и основните ценности срещу авторитарни режими.

"Ди Велт": Навални става все по-опасен за Путин

"Ди Велт": Навални става все по-опасен за Путин

Опозиционерът се превръщал в икона на протестите в Русия

Резолюцията накрая призовава за незабавно и безусловно освобождаване на Алексей Навални и всички други задържани хора, свързани с връщането му в Русия.

44-годишният руски опозиционер бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

Опозиционерът ще остане в ареста 30 дни.

Критикът на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.