Главната прокуратура на Русия потвърди, че е поискала от органите на полицията да потушат протестите срещу ареста на опозиционния лидер Алексей Навални, планирани за 23 януари, и да блокират интернет страници, които популяризират събитието.

"На органите на реда беше казано да предприемат превантивни мерки и ако има основания за това, да предприемат административни действия срещу виновните", се казва в изявлението на прокуратурата.

Предишният протест, проведен на 18 януари, беше смазан от полицията.

"Ди Велт": Навални става все по-опасен за Путин

"Ди Велт": Навални става все по-опасен за Путин

Опозиционерът се превръщал в икона на протестите в Русия

Това става, след като разследването на Навални за предполагаемия "дворец" на президента Владимир Путин се превърна в най-гледания материал на критика на Кремъл в YouTube. 44-годишният борец с корупцията публикува разследването за "най-скъпият дворец в света" дни след ареста му при пристигането му в Москва от Германия.

Говорителката на Навални Кира Ярмиш заяви, че двучасовият видеоматериал за разточителния имот на брега на Черно море, за който се твърди, че е собственост на Путин, е бил гледан повече от 40 милиона пъти от публикуването му във вторник.

Видеото придружи призив за масови протести срещу Кремъл този уикенд.

Навални буни руснаците за съпротива срещу Путин

Навални буни руснаците за съпротива срещу Путин

"Не мълчете. Съпротивлявайте се. Излезте на улицата"

Навални беше арестуван на 17 януари, веднага след пристигането си в Русия, на основание, че бил нарушил условията на условната си присъда.

Този ход предизвика критики от САЩ, Великобритания, Европейския съюз и Германия.

След публикуването на последното му разследване, привърженици на Навални изразиха подкрепата си в социалните мрежи и публикуваха видеоклипове, призоваващи хората да излязат на улицата в събота.

Вчера надзорният орган на комуникациите "Роскомнадзор" предупреди социалните мрежи да не популяризират призиви за демонстрации.

"Роскомнадзор" уточниха, че официално са казали на TikTok и ВКонтакте - еквивалентът на Facebook в Русия - да спрат да разпространяват "незаконна информация, включваща непълнолетни лица в незаконни дейности".

През последните години Навални публикува поредица от разследвания за предполагаемото богатство на приближени на Путин, но репортажът от вторник беше първият път, когато той се прицели директно към шефа на Кремъл.

Навални заклейми "подигравката с правосъдието" в Русия

Навални заклейми "подигравката с правосъдието" в Русия

"Това е невъзможно. Това е крайно беззаконие"