Критикът на Кремъл Алексей Навални призова руснаците да организират масови антиправителствени протести по време на съдебно заседание след ареста му вчера при пристигането му в Москва от Германия.

"Не мълчете. Съпротивлявайте се. Излезте на улицата - не за мен, а за вас", настоя 44-годишният борец с корупцията във видеоклип, публикуван в YouTube от полицейското управление, където съдебното заседание беше свикано набързо.

Русия хвърли Навални за 30 дни в ареста

Русия хвърли Навални за 30 дни в ареста

Сподвижниците му заклеймиха решението като фарс

Навални беше задържан снощи на московското летище "Шереметиево", след като се завърна в Русия от Германия за първи път, откакто беше отровен с бойно отровно вещество миналия август.

Импровизираният съд постанови по-рано днес, че Навални, който обвинява президента Владимир Путин за покушението срещу него, ще бъде задържан в полицейски арест до средата на февруари.

Кремъл отрече да е участвал в отравянето.

Навални заклейми "подигравката с правосъдието" в Русия

Навални заклейми "подигравката с правосъдието" в Русия

"Това е невъзможно. Това е крайно беззаконие"

Леонид Волков, виден сътрудник на Навални, призова протестиращите да излязат на улиците в цялата страна на 23 януари.

Руската затворническа служба ФСИН заяви в вчера, че е задържала Навални за нарушаване на условията на условна присъда, издадена срещу него през 2014 г. по обвинения в измами, които според него са политически мотивирани.

Във днешното видео Навални беше саркастичен за арестуването си, обобщавайки го от гледна точка на Кремъл: "Опитахме се да те убием, ти не умря, това беше обида за нас и за това те хвърляме в затвора."

Урсула фон дер Лайен смъмри Русия за Навални и настоява незабавно да го освободи

Урсула фон дер Лайен смъмри Русия за Навални и настоява незабавно да го освободи

Иска и задълбочено и независимо разследване на опита покушение срещу него