Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел заяви, че ще предложи Общността да наложи санкции на Русия след отказа на Москва да търси сътрудничество по време на посещението му, информира АФП.

Захарова: С Борел ЕС искаше публично да унижи Русия и се провали

Захарова: С Борел ЕС искаше публично да унижи Русия и се провали

Подкрепата на Запада за Навални е за сдържане, като не им се получи, истерясват

Миналата седмица Борел посети Москва за разговори във връзка със случая с Алексей Навални. По време на визитата Русия изгони европейски дипломати, които са участвали в демонстрации в подкрепа освобождаването на Навални от затвора. Германия, Швеция и Полша отговориха.

Евродепутати изразиха недоволството си от действията на Борел в писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което настояват за оставката на върховния представител. Те определиха безрезултатното посещение на Борел в Москва като "унижение". Но говорител на Комисията коментира, че Борел има "пълната подкрепа" на Урсула фон дер Лайен.

Лайен все още подкрепя Борел, въпреки критиките за визитата му в Москва

Лайен все още подкрепя Борел, въпреки критиките за визитата му в Москва

70 евродепутати му поискаха оставката

"Държавите членки ще решат следващата стъпка, но да, тя може да включва санкции и аз ще изляза с конкретни предложения", каза Борел пред депутатите в Европейския парламент.

Борел, цитиран от "Ройтерс", описа правителството на президента Владимир Путин като "безмилостно", авторитарно и страхуващо се от демокрация. Той каза още, че посещението му в Москва в петък е затвърдило позицията му, че Русия иска да се отдели от Европа и да разедини Запада.

Осведомителната агенция отбелязва, че това е най-острата критика от ЕС към Москва от анексирането на Крим през 2014 г.

"Руското правителство върви по тревожен авторитарен път", предупреди върховният представител.

"Изглежда, че почти няма място за развитие на демократични алтернативи...те безмилостно задушават всеки такъв опит", продължи той изказването си пред Европейския парламент. Борел вярва, че Кремъл гледа на демокрацията като на "външна заплаха".

"Русия се опитва да ни раздели", предупреди Борел.

Той разкри, че е научил за експулсирането на западни дипломати от Русия от социалните мрежи по време на визитата и пресконференцията си с външния министър Сергей Лавров.

Съветници на Навални призоваха ЕС да наложи санкции на Русия.

Външните министри на ЕС обявиха, че ще обсъдят наказателни мерки и възможни санкции срещу Кремъл на 22 февруари.

44-годишният руски опозиционер бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

Руски съд постанови, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца за нарушаване на условна присъда от 2014 г. Преди 7 г. Навални бе осъден условно на 3 г. и 6 месеца затвор, но срокът на лишаване от свобода е намален, тъй като почти година опозиционерът бе под домашен арест.

Русия недоумява защо Борел си е мълчал в Москва, а в Брюксел критикува

Русия недоумява защо Борел си е мълчал в Москва, а в Брюксел критикува

"Никой не го ограничаваше нито по време, нито във формата"

Критикът на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.