Затворен в стъклена клетка в съдебна зала в Москва, руският опозиционер Алексей Навални сгълча съдията, подигра се на служител на затвора и влезе в спор с прокурора, информира "Франс прес".

След това, в края на дългия ден в съда, най-яростният критик на руския президент Владимир Путин показа по-меката си страна, усмихвайки се на съпругата си Юлия и рисувайки сърце върху стъклото на клетката си.

След ареста му в средата на януари след завръщането му от Германия, където беше лекуван за отравяне, Навални превърна поредица от съдебни заседания в обикновено безцветните съдебни зали на Русия в грабващи заглавията на медиите актове на политически театър.

Наришкин намеква, че Навални и други несистемни опозиционери в Русия са предатели

Наришкин намеква, че Навални и други несистемни опозиционери в Русия са предатели

Сътрудничели на чужди специални служби

Предизвикателен, подигравателен и привързан, 44-годишният адвокат използва съдебните изяви, за да засили подкрепата за себе си, да вбеси опонентите си и да създаде имидж на виден руски политически затворник.

Навални превърна изслушването си в съда на 2 февруари, когато съдия постанови да бъде хвърлен в затвора за близо три години по стари обвинения в присвояване на средства, в унищожителна атака срещу Путин.

Подигравайки се на руския държавен глава заради твърденията, че бойното отровно вещество новичок е било поставено в бельото му, Навални изтъкна пред съда, че Путин "ще влезе в историята като отровител на долни гащи".

Междуособици избухнаха сред анти-Путин опозицията заради Навални

Междуособици избухнаха сред анти-Путин опозицията заради Навални

А трябва да са обединени, за да имат шанс на изборите

Той влезе в спор с длъжностни лица и прокурори в съда, подигравайки се с твърденията им, че е трябвало да се явява за подпис в полицейския участък като част от условната му присъда, като посочи, че е бил в кома.

Правенето на сърдечни знаци от него за съпругата му, малко преди съдия Наталия Репникова да прочете присъдата, беше публикувано от вестниците по целия свят.

Голяма част от това, което Навални прави в съда, е внимателно калкулирано, коментира московският политически наблюдател Константин Калачев, сравнявайки речта му на 2 февруари с тази на революционер в царска Русия.

"Той работи върху имиджа си", отбеляза ръководителят на Политическата експертна група.

Съветници на Навални зоват за нови протести и евросанкции срещу Кремъл

Съветници на Навални зоват за нови протести и евросанкции срещу Кремъл

Искат обкръжението на Путин да бъде санкционирано

Но някои от изблиците на Навални в съда са очевидно импулсивни, добави Калачев.

"Всички сме хора и понякога той се увлича от емоциите си", посочи експертът.

Дни след като беше осъден на затвор, Навални отново е подсъдим по обвинение в клевета срещу ветеран от Втората световна война, който е част от група руснаци в прокремълско видео, които Навални определи като "предатели".

Той за пореден път открадна шоуто, подигравайки се на съдията и влизайки в сблъсък с роднини на ветерана, чието семейство той обвини, че са "политически проститутки" и че използва 94-годишния ветерен.

Лавров: Германските спецслужби помогнаха на Навални да заснеме филм за дворец

Лавров: Германските спецслужби помогнаха на Навални да заснеме филм за дворец

"Това говори достатъчно за цялата история и ролята на Запада в промоцията му"

Съдия Вера Акимова в един момент заплаши да отстрани Навални от съдебната зала и заседанието беше прекратено, когато ветеранът заяви, че се чувства зле и беше извикана линейка.

Навални се върна в съда днес за следващото изслушване по делото за клевета, без да показва признаци на отстъпление, като сгълча съдията.

"Спрете да се срамувате и се запишете на някакви курсове, за да подобрите познанията си за законите на Руската федерация", подчерта Навални, подкрепяйки искането на своя адвокат за смяна на съдията.

Ако заседанието на 2 февруари беше политическа драма, то съдебният процес за клевета се превърна в комедия, отбеляза политическият анализатор Антон Орех.

В Русия обискират и арестуват поддръжници на Навални, докато той ги зове да не протестират

В Русия обискират и арестуват поддръжници на Навални, докато той ги зове да не протестират

"Останете свободни!", зове Навални

Ала изявите са и единственият шанс на Навални да продължи борбата си срещу властите.

"Ако нямате възможност да участвате в избори и да говорите в парламента, ако нямате възможност спокойно да излезете на улицата и да изразите своите чувства и мисли, ако сте били лишени от достъп до държавните телевизионни канали, единственото, което остава, е трибуната в съдебната зала", написа Орех в блога си.

Откакто се превърна в най-големия критик на Кремъл преди десетилетие, Навални е в ярък контраст с Путин и обрисува 68-годишния държавен глава като откъснат от реалността.

В епохата на социалните мрежи театралните изпълнения на Навални в съдебната зала са особено привлекателни за младите руснаци, коментира още Калачев.

Навални "говори същия език като младите хора, те могат да се видят в него", добави Калачев. "Неговите дрехи, вкусовете му, съпругата му, семейството му... той представлява градската средна класа", изтъква експертът. 

ЕС много мек към Русия за Навални

ЕС много мек към Русия за Навални

Първо посещение в Москва на висш представител на ЕС от 2017-а