Руският апелативен съд потвърди присъдата на опозиционера Алексей Навални за икономически престъпления - близо 3 години затвор, превърната от условна в ефективна заради нарушаване на мярка за неотклонение "Подписка", съобщава "Ройтерс".

Присъдата на критика на Кремъл обаче беше намалена с месец и половина, така че в крайна сметка той ще трябва да остане зад решетките две години и половина.

На процеса по делото Навални не се призна за виновен и заяви, че присъдата му е политически мотивирана. "Намалиха присъдата с месец и половина. Страхотно!", иронично коментира той решението на съда.

Русия отряза ЕСПЧ, нямало правно основание да освободи Навални

Русия отряза ЕСПЧ, нямало правно основание да освободи Навални

Искането на съда било умишлено неизпълнимо

Припомняме, преди месец Навални се завърна в Русия от Германия, където се възстановяваше след отравяне през август миналата година. Той обясни, че не е можел да се явява пред властите за наложената му подписка, тъй като по това време се е лекувал в Германия.

На 2 февруари Симоновският съд в Москва отмени условната присъда на Навални по делото "Ив Роше" и я замени с реална. Федералната служба за изпълнение на наказанията настоя за това. Според ведомството Навални бил нарушил условията на изпитателния срок, като около 60 пъти не се е регистрирал навреме и бил получил множество административни наказания.

Защитата му ще обжалва днешното съдебно решение.

По думи на адвоката на опозиционера Навални, когото държат в следствен изолатор, може да бъде пратен в лагер още днес

Той посочи, че това може да стане и след решението по друго дело срещу критика на Кремъл, което ще продължи по-късно днес. Навални е обвинен в клевета срещу ветеран от Втората световна война, участвал във видео в подкрепа на конституционната реформа от 2020 г., която ще позволи на президента Владимир Путин да се кандидатира за още два мандата като президент след 2024 година.

Евросъдът в Страсбург изиска незабавното освобождаване на Навални

Евросъдът в Страсбург изиска незабавното освобождаване на Навални

Русия обаче нееднократно е пренебрегвала решенията на ЕСПЧ