Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) изиска незабавното освобождаване на руския опозиционер Алексей Навални, защото животът му в затвора е в опасност. Това е обявила адвокатката му Олга Михайлова пред "Новости".

Тя поясни, че ЕСПЧ е приложил правило 39 от регламента за прилагане на временни мерки. Те са обвързващи и се използват, ако съдът прецени, че жалбоподателят е в опасност.

Русия е член на Съвета на Европа, към който принадлежи ЕСПЧ. Страните членки са задължени да прилагат решенията на ЕСПЧ, макар че на практика те може да не бъдат прилагани, като тъкмо Русия нееднократно безцеремонно е пренебрегвала решенията на евросъда.

Съдът посочи, че Русия настоява в аргументацията си пред съда, че Навални е държан в подходящо охраняван обект и че килията му е под видеонаблюдение.

На 2 февруари Симоновският съд в Москва отмени условната присъда на Навални по делото "Ив Роше" и я замени с реална. Федералната служба за изпълнение на наказанията настоя за това. Според ведомството Навални бил нарушил условията на изпитателния срок, като около 60 пъти не се е регистрирал навреме и бил получил множество административни наказания.

Затворен в клетка в съда, Навални се подиграва на Путин и привлича привърженици

Затворен в клетка в съда, Навални се подиграва на Путин и привлича привърженици

Голяма част от това, което Навални прави в съда, е внимателно калкулирано

Според съда Навални и брат му Олег били откраднали над 30 млн. рубли, след като са убедили компанията "Ив Роше" и друга организация да сключат споразумения за превоз на печатни материали на завишени цени.

Навални три пъти успя да избегне замяната на условната присъда с реална. Той ще трябва да излежи 2 години и осем месеца в затвора. 

Прокуратурата поиска Навални да плати глоба от $13 000 по случай за клевета

Прокуратурата поиска Навални да плати глоба от $13 000 по случай за клевета

Според Навални обвинението е политически мотивирано