Русия обяви, че нямало правни основания да освободи критика на Кремъл Алексей Навални, бързо отхвърляйки призива на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за незабавното му освобождаване, информира "Франс прес".

Съдът, чието седалище е във френския град Страсбург, по-рано днес нареди на Москва да освободи хвърления в затвора опозиционер, като подчерта, че животът му е в опасност в затвора.

44-годишният Навални беше арестуван и хвърлен в затвора, след като се завърна в Русия миналия месец от Германия, където прекара месеци, възстановявайки се от покушение с отравяне, за което той обвинява Кремъл.

Евросъдът в Страсбург изиска незабавното освобождаване на Навални

Евросъдът в Страсбург изиска незабавното освобождаване на Навални

Русия обаче нееднократно е пренебрегвала решенията на ЕСПЧ

Министърът на правосъдието на Русия Константин Чуйченко заяви пред "Интерфакс", че настояванията на ЕСПЧ били "неразумни и незаконни" и представлявали "очевидна и груба намеса" в дейността на руската съдебна система.

"Искането е умишлено неизпълнимо, тъй като в съответствие с руското законодателство няма правни основания за освобождаването на това лице от ареста", настоя той.

Чуйченко добави, че решението не съдържало "нито един факт, нито едно правно основание", които да ѝ позволят да вземе такова решение.

По-рано този месец московски съд преобразува условната присъда, на която Навални беше осъден през 2014 г., в почти три години затвор, предизвиквайки демонстрации в цяла Русия и протести на Запад.

В жалбата си до ЕСПЧ, подадена на 20 януари, Навални посочва, че руското правителство не може да осигури "достатъчни предпазни мерки" за живота и здравето му, уточниха от съда.

Миналия август Навални се разболя тежко при полет в Сибир и беше откаран със самолет за лечение в Берлин.

По-късно западни учени стигнаха до заключението, че той е бил отровен с бойното отровно вещество от съветската епоха "новичок", а Навални настоява, че руският президент Владимир Путин е разпоредил покушението, твърдение, което Кремъл многократно отрича.