САЩ наложиха санкции на седем висши представители на правителството на Русия, след като разузнаването заключи, че Москва стои зад отравянето на опозиционера Алексей Навални, информира АФП.

При координирани действия ЕС и САЩ подновиха призивите Русия да освободи Навални.

ЕС официално удари началниците на четири силови структури на Русия заради Навални

ЕС официално удари началниците на четири силови структури на Русия заради Навални

Главният прокурор и шефовете на следствието, затворите и Росгвардия

Висш американски представител обяви, че американското разузнаване смята, че служители на Федералната служба за сигурност на Русия са използвали новичок за отравянето на Алексей Навални на 20 август 2020 г.

Представители разкриха, че САЩ налагат санкции на "седем висши членове на руското правителство". Ще им бъдат замразени активите. По-късно днес ще бъдат разкрити подробности.

И САЩ се готвят да наложат санкции на Русия заради Навални

И САЩ се готвят да наложат санкции на Русия заради Навални

Това ще стане в координация с ЕС

Тя също обявиха, че САЩ ще ограничат износа за Русия, след като президентът Джо Байдън се закани да действа по-твърдо към Москва.

"Изпращаме ясен сигнал на Русия, че има последици при използване на химически оръжия", каза друг представител.

Руски медии съобщават, че САЩ налагат санкции и на 14 организации, свързани с производство на биологични и химически оръжия, включително 13 компании и един институт. 

Американските представители заявиха още, цитирани от "Ройтерс", че Навални е атакуван заради активизма си да повдигне въпроси за корупцията в Русия.

"Опитът на Русия да убие господин Навални следва тревожен модел на използване на химически оръжия в Русия", подчерта висш американски представител.

Байдън действа по-агресивно срещу руския президент Владимир Путин в сравнение с Доналд Тръмп.

"САЩ нито търсят рестарт на нашите отношения с Русия, нито желаем ескалация", коментира американски представител.

Това са първите санкции на новата администрация на президента Джо Байдън срещу Москва. 

По-рано днес бе потвърдено, че ЕС е наложил санкции на главния прокурор на Русия Игор Краснов, началника на Следствения комитет Александър Бастрикин, шефа на Федералната служба за изпълнение на наказанията (затворите) Александър Калашников и командира на "Росгвардия" Виктор Золотов.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров коментира преди САЩ да обявят санкциите, че Москва ще отговори на Вашингтон.

САЩ подготвят и други санкции срещу Русия, свързани с намесата на президентските избори през 2020 г., предлагане на парична награда на талибаните за избиване на американски войници в Афганистан и за масираната хакерска атака, ударила продукти на SolarWinds, използвани от правителството на САЩ.

44-годишният руски опозиционер бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

ООН настоява за международно разследване на отравянето на Навални

ООН настоява за международно разследване на отравянето на Навални

Поискаха и неговото незабавно освобождаване

Руски съд постанови, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца за нарушаване на условна присъда от 2014 г. Преди 7 г. Навални бе осъден условно на 3 г. и 6 месеца затвор, но срокът на лишаване от свобода е намален, тъй като почти година опозиционерът бе под домашен арест. Той излежава присъдата си в наказателна колония на около 100 километра източно от Москва.

Критикът на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.

 Удостоиха Навални с наградата „Борис Немцов” за смелост

Удостоиха Навални с наградата „Борис Немцов” за смелост

За отстояването на демократичните ценности в Русия...