Администрацията на американския президент Джо Байдън се готви да наложи тази седмица санкции срещу Русия заради отравянето и хвърлянето в затвора на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Това са съобщили двама служители от администрацията пред Си Ен Ен.

Уточнява се, че налагането на санкциите ще се случи в координация с Европейския съюз. Мерките и точният график на налагането им ще бъдат уточнени от властите на САЩ и ЕС през следващите дни.

ЕС удря със санкции началници на четири силови структури на Русия заради Навални

ЕС удря със санкции началници на четири силови структури на Русия заради Навални

Включително главният прокурор и шефът на следствието

Тези санкции ще бъдат първите санкции, наложени на Русия от администрацията на Байдън, и ще зададат тон на политиката ѝ към Москва в бъдеще. Те ще отбележат очевидно отклонение от подхода на администрацията на предишния президент Доналд Тръмп, която отказа да наложи наказания за отравянето и се отказа от пряка конфронтация с Русия във връзка с нейните престъпни действия.

Администрацията на Байдън се опитва да изпрати "силно послание" относно правата на човека и важността да действа заедно със съюзниците с тези санкции и има планове за справяне с по-широк набор от предизвикателства, поставени от Русия през следващите седмици, посочили представителите на администрацията.

Байдън подготвя първите големи санкции срещу Русия

Байдън подготвя първите големи санкции срещу Русия

За отравянето и вкарването в затвора на Алексей Навални

Една от възможностите, която се обсъжда, е изпълнителна заповед, фокусирана върху Русия, която би отключила санкции срещу страната за многократни посегателства срещу американската демокрация и американски военнослужещи - включително хакерската атака срещу SolarWinds и наградите, предоставени за смъртта на американски войници в Афганистан - в един пакет.

Когато президентът Джо Байдън разговаря с руския президент Владимир Путин за първи път през януари, той отправи предупреждение относно широко разпространената злонамерена дейност от руснаците. Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки каза, че "намерението на Байдън е също така да даде да се разбере, че САЩ ще действат твърдо в защита на националните ни интереси в отговор на злонамерените действия на Русия".

САЩ не наложиха никакви санкции срещу Русия заради отравянето на Навални, но ЕС наложи санкции миналата година. Очаква се САЩ да наложат още санкции в допълнение към тези, които налагат заедно с ЕС, така че САЩ и ЕС да са на равни начала, когато става въпрос за налагане на ограничения на Русия.

САЩ вземат решение за налагане на санкции на Русия до няколко седмици

САЩ вземат решение за налагане на санкции на Русия до няколко седмици

По думите й експертите трябва да проучат обвиненията