САЩ се подготвят да отговорят на Русия за отравянето и вкарването в затвора на руския опозиционер Алексей Навални. Вашингтон се очаква да координира санкции с европейските си колеги през следващите седмици. Това разкриха източници пред "Политико".

Предишната американска администрация бе подготвила санкции след отравянето на Навални, но така и не ги приложи, поясниха източници. Също така това ще е първата голяма стъпка на новата администрация да подведе Москва под отговорност за нарушаване на човешките права, което Байдън и държавният секретар Антъни Блинкън посочиха като един от стълбовете във водената от тях външна политика.

ЕС удря със санкции началници на четири силови структури на Русия заради Навални

ЕС удря със санкции началници на четири силови структури на Русия заради Навални

Включително главният прокурор и шефът на следствието

При изготвянето на санкциите администрацията на Байдън не започва от нулата. Тя наследи всеобхватен пакет от предишната администрация. Пакетът включва три вида санкции: санкциониране на физическите лица, които са арестували Навални съгласно Закона "Магнитски", санкции за нарушаване на Закона за контрол и унищожение на химическо и биологично оръжие от 1991 г. и Изпълнителна заповед 13382, която има за цел замразяване активите на физически и юридически лица, които са свързани с разпространение на оръжия за масово унищожение и техните поддръжници. Подготвените от администрацията на Доналд Тръмп санкции също предлагат отмяна на визите на руски представители и ограничаване на износа на продукти с двойно предназначение за Русия, които могат да бъдат използвани за производство на оръжия за масово унищожение.

Вчера външните министри на страните членки на Европейския съюз се договориха да наложат санкции срещу четирима висши руски официални лица в отговор на хвърлянето в затвора на критика на Кремъл Алексей Навални и репресиите срещу неговите привърженици.

Навални може да бъде освободен през 2023 година

Навални може да бъде освободен през 2023 година

Адвокатът му обжалва решението на съда от събота

44-годишният руски опозиционер бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

Руски съд постанови, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца за нарушаване на условна присъда от 2014 г. Преди 7 г. Навални бе осъден условно на 3 г. и 6 месеца затвор, но срокът на лишаване от свобода е намален, тъй като почти година опозиционерът бе под домашен арест.

Руският съд потвърди ефективната присъда на Навални

Руският съд потвърди ефективната присъда на Навални

Тя обаче беше намалена с месец и половина

Критикът на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.