Външните министри на страните членки на Европейския съюз се договориха да наложат санкции срещу четирима висши руски официални лица в отговор на хвърлянето в затвора на критика на Кремъл Алексей Навални и репресиите срещу неговите привърженици.

Това са обявили двама дипломати от ЕС, като решението позволява да започне подготовката за включване в санкционния списък, съобщава "Ройтерс".

Германия: ЕС трябва да подготви допълнителни санкции срещу Русия

Германия: ЕС трябва да подготви допълнителни санкции срещу Русия

Но Русия е нужна "за уреждане на международни конфликти", трябва и диалог

По време на срещата на 27-те външни министри на страните членки не са били обсъждани имена, но дипломати уточниха, че ще бъдат ударени началникът на Следствения комитет на Русия, който разследва големи престъпления, директорът на затворите, директорът на Националната гвардия и главният прокурор.

На въпросните руски висши официални лица ще им бъде забранено да влизат на територията на ЕС за една година, а също така ще им бъде забранено да държат пари в банки в ЕС.

Русия педупреди ЕС с ответни мерки при налагане на санкции

Русия педупреди ЕС с ответни мерки при налагане на санкции

И ще пресече всеки опит за намеса във вътрешни работи и в отношенията с Беларус

Сподвижници на Навални и евродепутати призоваха министрите да наложат санкции на олигарси, обвинени във финансиране на управлението на президента Владимир Путин.

Ала дипломати настояха, че наказанието, което ще бъде първото наложено в рамките на новия режим на ЕС за правата на човека, ще бъде съсредоточено върху онези, които са пряко свързани с репресиите.

"Това ще бъдат целенасочени, пропорционални и правно основани санкции", отбеляза високопоставен дипломат.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел сега трябва да представи официално имената, които да бъдат санкционирани през следващите дни.

ЕС много мек към Русия за Навални

ЕС много мек към Русия за Навални

Първо посещение в Москва на висш представител на ЕС от 2017-а

Настроението към Москва се втвърди в целия ЕС, след като Борел беше хванат в дипломатическа засада при катастрофалното си пътуване до Москва този месец, по време на което Кремъл изгони трима европейски дипломати.

ЕС вече удари Русия с вълни от санкции заради окупирането на Крим през 2014 г. и ролята на Москва в конфликта в Източна Украйна.

Общността през октомври постави шестима руски официални лица в черния списък заради отравянето на Навални през август с новичок, бойно отровно вещество от съветската епоха.

Навални, най-видният вътрешен критик на Путин, беше хвърлен в затвора този месец за почти три години, след като се завърна в Русия след лечение в Германия заради отравянето си.

Неговото осъждане предизвика протести в цялата страна, като полицията арестува хиляди хора.

Междуособици избухнаха сред анти-Путин опозицията заради Навални

Междуособици избухнаха сред анти-Путин опозицията заради Навални

А трябва да са обединени, за да имат шанс на изборите

Двама от най-близките сътрудници на Навални настояха за санкции срещу най-приближения кръг на Путин - включително олигарси - на среща с осем външни министри на ЕС в Брюксел в неделя.

"Ако това са само 10 служители от Кремъл, които не пътуват в чужбина и нямат активи в чужбина, тогава, действително, не би било болезнено", подчерта главният сподвижник на Навални Леонид Волков пред журналисти.