Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова посочи в четвъртък, че ЕС ще бъде изправен пред пропорционални контрамерки, ако реши да санкционира Москва отново, съобщава ТАСС.

"Бих искала да предупредя нашите партньори от ЕС срещу поредната необмислена стъпка", каза Захарова, коментирайки възможността за нови санкции. "Неизбежно ще последва съизмерим отговор".

Според нея, подобно решение на ЕС ще изглежда особено цинично на фона на "тотално пренебрегване от Брюксел" на нарушения на правата на рускоезичното население и медиите в страните от съюза, както и на бруталното потискане на протестното движение в държавите от ЕС.

"В глобален мащаб всичко това е изпълнено с повишен произвол в международните отношения и по принцип с ерозията на международното право", обясни тя. 

"За пореден път потвърждаваме принципната си позиция относно незаконността на въвеждането на едностранни ограничителни мерки със заобикаляне на Съвета за сигурност на ООН. Призоваваме ЕС да се върне към равен, конструктивен диалог чрез съществуващите дипломатически канали, които винаги остават отворени, работещи компромиси, които ще осигурят баланс на интересите", добави Захарова.

ЕС с най-острата критика от 2014-та: Русия е безмилостен авторитарен режим

ЕС с най-острата критика от 2014-та: Русия е безмилостен авторитарен режим

Борел предложи да наложат санкции на Русия, която се опитва да раздели Запада

Тя коментира, че Западът мащабна антируска кампания с цел дестабилизиране на вътрешнополитическата ситуация в Русия и Москва ще пресече подобни опити.

"Днес е очевидно, че се провежда мащабна антируска провокация, за да се повлияе на вътрешнополитическата ситуация у нас и да се извършат опити за дестабилизиране. Тези опити са обречени, мисля, че нашите западни колеги са наясно с това."

Захарова е възмутена, че се опитват да "включат непълнолетни тийнейджъри в своите игри, използвайки ги като жив щит. Това е неприемливо. Такава намеса във вътрешните ни работи ще бъде спряна".

Русия предупреждава и Германия да не се опитва да създаде раздори между Москва и Минск. "Москва няма илюзии относно позициите на официален Берлин по отношение на текущите обществено-политически процеси в съюзническата ни страна", каза тя.

Русия е обърнала внимание на дискусията на някои белоруски опозиционери с представители на германските власти за ситуацията в Беларус "в контекста на отношенията с Русия".

"Антируската ориентация на някои от лидерите на протестното движение в Република Беларус, включително онези, които се асоциират с Координационния съвет на белоруската опозиционна организация, все още не е публично афиширана, но се вижда", предупреждава Захарова.

Лукашенко сравни случващото се в Беларус с разпадането на СССР

Лукашенко сравни случващото се в Беларус с разпадането на СССР

Беларус е била подложена на "най-тежката атака отвън"