Правителството на Китай е нарушило всеки член на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид на ООН с отношението си към уйгурите в Синдзян и носи отговорност за извършване на геноцид. Това се посочва в независим експертен доклад, пише "Гардиън".

Докладът е публикуван от Newlines Institute for Strategy and Policy. Това е първата независима и неправителствена правна проверка на отношението на Китай към уйгурите съобразно конвенцията за геноцида от 1948 г.

Китай се опитва да асимилира уйгурите с работа и интерниране

Китай се опитва да асимилира уйгурите с работа и интерниране

Китайският научен доклад на учени от Университет Нанкай е свален в средата на 2020 г.

Китайската комунистическа партия категорично отрича да е извършила зверства и престъпления срещу уйгурите, въпреки че се появяват все повече доказателства.

Американската администрация вече описа преследването на уйгурите за геноцид.

В Пекин министърът на външните работи на Китай Уан И заяви пред журналисти, че твърденията за геноцид в Синдзян "не могат да бъдат по-абсурдни". Според него това са измислени слухове със скрити мотиви и пълна лъжа.

Турция ще воюва с Китай за уйгурите, ако е нужно, обявиха турски националисти

Турция ще воюва с Китай за уйгурите, ако е нужно, обявиха турски националисти

Може да се води и диалог преди война, но няма държава на света, от която да се страхуват

Според конвенцията на ООН, подписана от 152 държави, включително и от Китай, установяването на геноцид може да бъде направено, ако страна наруши един от пет определени акта. В доклада на института се посочва, че Китайската комунистическа партия е нарушила и петте. Партията се обвинява, че ясно демонстрира "намерение да унищожи изцяло или частично национална, етническа, расова или религиозна група".

Петте акта са: избиване на членове на групата; нанасяне на сериозна телесна повреда или психическа травма на членове на групата; физическо унищожение на групата изцяло или частично; налагане на мерки, които имат за цел да предотвратят раждания в групата и принудително прехвърляне на деца от групата в друга група.

В доклада се цитира информация за масова смърт, смъртни наказания, вкарване на възрастни в затвора дългосрочно, системни изтезания и тормоз, сексуален тормоз, принудителна стерилизация, разделяне на семейства и други действия срещу уйгурите.

При изготвянето на доклада всички достъпни доказателства са проучени от десетки експерти по международно право, по темата за геноцида, китайски етнически политики, Китай и други.

Не са отправяни препоръки.

Франция заклейми "институционалната репресия" на Китай срещу уйгурите

Франция заклейми "институционалната репресия" на Китай срещу уйгурите

Поне 1 млн. уйгури и други тюркоезични мюсюлмански малцинства са затворени в лагери