Лидерът на турската ултранационалистическа партия BBP Мустафа Дестичи заяви, че Турция може да води война с Китай, ако е необходимо, коментирайки преследването на уйгурите от Пекин, съобщават медии в Турция.

"Няма държава на света, от която да се страхуваме. Ние надигаме глас по този въпрос, както в парламента, така и публично. Хората питат дали ще се води война с Китай. Може да се води, ако е необходимо", обясни той.

Китай обясни на Турция, че критиките за уйгурите имат и икономически последствия

Китай обясни на Турция, че критиките за уйгурите имат и икономически последствия

Търговският дефицит на Турция с Китай миналата година е 17,8 млрд. долара

Но според него има и неща, които трябва да се направят преди воденето на война, "можете също така да започнете диалог". Миналата седмица го е посетила група уйгури, разказали му за ужасите, пред които са изправени в лагерите, допълва той.

Мълчанието на управляващата партия ПСР на президента Реджеп Тайип Ердоган и нейната съюзническа партия "Националистическо движение" за нарушения на правата на човека от Пекин е критикувано от опозицията и уйгурите в страната.

Говорителят на ПСР Юмер Челик заяви на 23 февруари заяви, че Турция защитава териториалната цялост на Китай и "борбата му срещу терора". "Въпреки това, ние с голяма загриженост следим негативните практики срещу уйгурите".

Франция заклейми "институционалната репресия" на Китай срещу уйгурите

Франция заклейми "институционалната репресия" на Китай срещу уйгурите

Поне 1 млн. уйгури и други тюркоезични мюсюлмански малцинства са затворени в лагери