Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан разкритикува остро "институционализираната репресия" срещу уйгурското малцинство в Китай, информира "Франс прес".

Говорейки чрез видеовръзка в Съвета на ООН по правата на човека в Женева, Льо Дриан каза, че свидетелствата на очевидци и документи от китайския автономен район Синцзян посочват "неоправдани практики към уйгурите и система за широкомащабен контрол и институционализирана репресия".

Великобритания осъди китайската варварщина срещу уйгурите

Великобритания осъди китайската варварщина срещу уйгурите

Злоупотребите са в "индустриален мащаб"

Правозащитните групи смятат, че поне 1 млн. уйгури и други тюркоезични мюсюлмански малцинства са затворени в лагери в Синцзян.

Льо Дриан цитира Синцзян сред няколко примера за "значителни регресии за правата на човека" през 2020 г.

Той изброи също така "опита за убийство" на руския опозиционер Алексей Навални, който беше отровен с бойно отровно вещество при атака, за която той хвърля вината върху Кремъл, както и репресиите срещу продемократичните протести в Беларус, продължаващите войни в Сирия и Йемен и превратът в Мианмар.

Льо Дриан също така изрази "голяма загриженост" за съдбата на иранския правозащитен адвокат Насрин Сотудех, който беше хвърлен в затвора през 2018 г., след като защити жена, арестувана за протест срещу изискването иранските жени да носят хиджаб.

Над 570 000 уйгури принуждавани от Китай да берат памук на ръка

Над 570 000 уйгури принуждавани от Китай да берат памук на ръка

Поредни разкрития за тежкото положение на уйгурите