Новият Кодекс за административни нарушения (КоАП) в Беларус засилва наказанията за нарушение на реда и организацията за провеждане на масови мероприятия. Той въвежда и глоби за незаконно използване на знамена. Документът е публикуван в петък на страницата на Националния правен интернет-портал, съобщи ТАСС.

В съответствие с новата редакция на кодекса, за нарушение на установения ред за провеждане на събрания, митинги, улични шествия, демонстрации, пикетиране, участниците в тези мероприятия и публичните призиви за тяхното организиране или провеждане ще бъдат глобявани до 100 базови величини (над $1140) или обществена работа, или арест. 

Журналисти заплашени от 3 години затвор за бунтовете в Беларус

Журналисти заплашени от 3 години затвор за бунтовете в Беларус

Не са акредитирани от външно министерство

Докато действа Кодекса за административни нарушения се предлага глобите до 30 базови величини (над $340), или арест.

Увеличават се глобите и за възпрепятстване на длъжностно лице да изпълни своята работа. Тя ще бъде от 2 до 100 базови величини (по-рано бе от 2 до 50). Променят се и санкциите във форма на общественополезен труд или арест.

Полицаи и военни в Беларус признават, че са изпълнявали престъпни заповеди

Полицаи и военни в Беларус признават, че са изпълнявали престъпни заповеди

В отворено писмо настояват за нови избори...

Увеличават се наказанията за умишлено блокиране на транспорта и създаване на препятствия на пътните комуникации. Появи се и текст, който разглежда отговорността за нарушение на правилата за употреба на звукови сигнали от шофьорите на местата, където се провеждат масови мероприятия. Глобата за нея е до 10 базови величини или до година лишаване от шофьорски права.