Над 100 действащи служители на силовите и правоохранителните структури в Беларус, какво и военни подписаха отворено писмо с искане за нови президентски избори в страната, предаде Укринформ.

В обръщението, публикувано в Телеграм-канала NEXTA Live, те настояват да бъдат обявени за невалидни изборите от 9 август 2020 г. и да се проведат нови в съответствие с международните правила. Подписалите текста посочват, че това е единственият път за излизане от кризата, обединяване на обществото и възстановяване на законността.

Същевременно те подчертават, че действията на ръководствата на редица силови и правоохранителни структури в Беларус са дискредитирали тези структури в очите на обществото, "нанасяйки непоправим удар по престижа на професията".

Протестиращи в Беларус разпръсвани със зашеметяващи гранати

Протестиращи в Беларус разпръсвани със зашеметяващи гранати

Най-малко 328 души са задържани, включително и журналисти

"Повечето от нас са достойни хора и професионалисти. Но огромното количество наши колеги бяха въвлечени в изпълнение на престъпни заповеди от страна на група хора, незаконно упражняващи властта в нашата страна." - заявяват подписалите писмото.

Поради съображения за сигурност подписите се събират анонимно. Имената на подписалите обръщението ще бъдат публикувани, след като броят им надхвърли 1000.

ОССЕ осъжда изтезанията в Беларус и настоява за нови президентски избори

ОССЕ осъжда изтезанията в Беларус и настоява за нови президентски избори

Нарушенията на човешките права е установено, че са били мащабни и систематични