Наказателно дело срещу журналисти от полския телевизионен канал "Белсат" по обвинения в организация и подготовка на действия, грубо нарушаващи обществения ред, е постъпило в Окръжния съд в Минск, съобщи вторник заместник-председателят на Градския съд в Минск Надежда Антоник, цитирана от ТАСС.

Това написа служителят в своя Facebook.

Беларус реформира конституцията си до края на 2021 г.

Беларус реформира конституцията си до края на 2021 г.

Промените ще бъдат подложени на национален референдум

В съответствие с белоруския закон журналистите на "Белсат", които не са акредитирани от външно министерство, рискуват затвор до три години. Журналистите бяха заловени на 15 ноември миналата година след репортажа им на живо от протеста в столицата Минск, след като полицията разпръсна събитието, посветено на паметта на Роман Бондаренко.

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че до края на годината ще бъдат изготвени конституционни реформи, които да бъдат подложени на национален референдум.

Припомняме, Беларус беше разтърсен от протести след президентските избори на 9 август, които бяха помрачени от съмнения за изборни измами. Лукашенко, който е на власт от 1994 г., категорично отрече обвиненията.

Изправен пред най-голямата политическа криза в управлението си той предложи конституционни реформи - инициатива, подкрепена от традиционния съюзник Русия.

Над 130 задържани на нов протест срещу Лукашенко в Беларус

Над 130 задържани на нов протест срещу Лукашенко в Беларус

В Минск и други градове се проведоха демонстрации и днес

По негови думи датата на референдума ще бъде обявена на заседание на Народното събрание, което трябва да се събере на 11 или 12 февруари.

През ноември Лукашенко заяви, че ще напусне президентския пост, когато бъде приета нова Конституция.