Президентът на Беларус Александър Лукашенко съобщи, че той няма да бъде държавен глава при нова конституция, съобщава БелТА.

Лукашенко увери, че няма да създаде конституция, която обслужва личните му интереси.

Беларус залага на руската бойна авиация

Беларус залага на руската бойна авиация

Лукашенко ще купува изтребители и хеликоптери

"Няма да бъда президент след влизане в сила на новата конституция", коментира той по време на среща с персонала на болница в Минск.

Той се надява промените да се осъществят без война и страната да не се разпадне.

Да, ние трябва да създадем нова конституция, но трябва да е изгодна за страната. Не искам страната да рухне, подчерта държавният глава и продължи, че е важно да се работи върху нов основен закон, за да се предотврати унищожение на страната в бъдеще.

Той поясни, че подкрепя изменение на конституцията.

Беларус налага санкции на ЕС

Беларус налага санкции на ЕС

В отговор на същите мерки от Брюксел

Поддръжник съм на нова конституция, но не защото се нуждаем от демокрация. При тази ситуация аз се притеснявам за нещо друго: не можем да дадем тази конституция на непознат президент. Би било катастрофа, смята Лукашенко.

Междувременно поддръжници на беларуския лидер на опозицията Светлана Тихановска съобщиха, че ще настояват прокурори от няколко европейски страни да разследват извършените от властите на Беларус изтезания, информира "Ройтерс".

Те искат европейски прокурори да издадат международни заповеди за арест на представители на правителството на Беларус, чиито имена се споменават в петиции.

Случващото се в Беларус е ужасно, не мисля, че има нещо подобно някъде в Европа. Нуждаем се от външна помощ, коментира на пресконференция във Вилнюс Максим Харошин. Той добави, че е бил бит от беларуската полиция след задържането му.

Внесена е петиция в прокуратурата на Литва от името на Харошин, който настоява да се разследват няколко лица, включително и Николай Карпенков, заместник-министър на вътрешните работи на Беларус, каза Александър Доброволски, съветник на Тихановска.

Той добави, че подобни молби са изпратени на прокуратурата в Полша, Германия, Белгия и Холандия.

ЕС, САЩ, Великобритания и Канада наложиха санкции на правителството на Лукашенко, което отговори с ответни мерки.

На 9 август Лукашенко спечели шести мандат. Спорните избори предизвикаха най-големите антиправителствени демонстрации в 26-годишното управление на 66-годишния Лукашенко.

Протестиращите вярват, че политическият новак Светлана Тихановска е истинският победител.

Вчера руският външен министър Сергей Лавров нападна Запада, че се намесва във вътрешните дела на Беларус. Лавров подчерта, че Западът използва "мръсни методи като така наречените "цветни революции", включително манипулиране на общественото мнение, подкрепа на сили, които открито са антиправителствени и насърчават радикализирането им".