Досегашният президент на Беларус Александър Лукашенко води на изборите и е на път да спечели шести мандат, сочат екзит половете. По предварителна информация той е спечелил 79.7 процента от гласовете на имащите право на глас, съобщава РИА Новости.

В ефира на телевизионния канал "Беларус-1" говорителката на ЦИК Лидия Ермошина обяви, че Лукашенко е бил предпочетен от 82% от избирателите и заради това тя призова загубилите кандидати да признаят поражението си и да поздравят победителя.

Хиляди опозиционери на протест в Беларус

Хиляди опозиционери на протест в Беларус

Те се противопоставиха на репресиите от властите преди президентските избори този уикенд

Основният съперник на Лукашенко - Светлана Тихановская е спечелила едва 6.8% от гласовете. Тя обяви, че не вярва на обявените данни, а на очите си - и ясно вижда, че хората масово я подкрепят. Освен това тя обърна внимание, че на изборите не е имало европейските наблюдатели - нещо, което не се е случвало от 2001 година насам. В същото време Лукашенко управлява страната вече 26 години.

След Тихановская се нареждат Анна Канопацкая - с 2.3% подкрепа; Андрей Дмитриев - с 1.1% и Сергей Черечен - с 0,9 процента подкрепа.

С бюлетина "гласувам срещу всички" са упражнили своя вот 9.2 процента от избирателите.

В хода на изборния ден е имало много демонстрации и са били извършени близо 1300 ареста.

По последни данни избирателната активност в Беларус е 79.01 процента. Повечето от избирателните секции са затворили в 20.00 часа, но по данни на ЦИК в столицата Минск няколко от тях продължавали да работят. Пред тях и след обявения краен час избиратели се редели на опашка. Малко по-късно, когато били обявени първоначалните резултати, разочаровани жители на столицата организирали мирно автошествие. Органите на реда обаче блокирали пътя им, което още повече ядосало недоволните избиратели и те излезли пред полицията с викове "Позор".

Последва задържане на десетки протестиращи. Има и неуточнен брой пострадали при сблъсъците с полицията след първите съобщения за категоричната победа на досегашния президент Александър Лукашенко. Новината предизвика многолюдни протести в Минск, Брест, Гродно и други големи градове в Беларус. В беларуската столица бяха мобилизирани стотици полицаи, за да разпръскват демонстрантите. Опозиционната лидерка Светлана Тихановская упрекна властта за ексцесиите от тази нощ и отново подчерта, че отказва да признае обявените първи резултати.