Беларус провежда избори в неделя, президентът Александър Лукашенко е срещу бивш учител, който е най-голямото предизвикателство от години за човека, наречен от Вашингтон "последният диктатор на Европа", съобщава "Ройтерс".

65-годишният Лукашенко е почти сигурен, че ще спечели шести пореден мандат, но може да се сблъска с нова вълна от протести на фона на гняв заради управлението на пандемията COVID-19, икономиката и правата на човека.

Продължаващото противодействие на опозицията може да навреди на опитите на Лукашенко да премахне "оградите" със Запада на фона на разрушаване на връзки с традиционния съюзник Русия, която се опитва да притисне Беларус към по-тесен икономически и политически съюз.

Бивш съветски управител на колективно стопанство, Лукашенко управлява от 1994 г.

Той се сблъсква с изненадваща съперничка - Светлана Тиханоская, бивша учителка по английски език, която влезе в надпреварата, след като съпругът й, антиправителствен блогър, който възнамеряваше да се кандидатира, бе хвърлен в затвора.

Нейните митинги са едни от най-многобройните от падането на Съветския съюз през 1991 г. Правозащитни групи твърдят, че над 1300 души са задържани при все по-голяма репресия.

От четвърт век чуждестранните наблюдатели не оценяват изборите за свободни и честни в Беларус. Въпреки забраната на изборната комисия опозицията да проведе алтернативно преброяване на гласове, Тиханоская призова своите привърженици да наблюдават избирателните секции.

"Ние сме в мнозинството и нямаме нужда от кръв по градските улици", каза тя в събота. "Нека защитаваме правото си да избираме заедно."

Представяйки себе си като гарант за стабилност, Лукашенко обяснява, че опозиционните протестиращи са в сговор с чуждестранни поддръжници, включително група от 33 заподозрени руски наемници, задържани през юли и обвинени в заговор за "терористични актове".

Анализаторите заявиха, че задържането им може да се използва като претекст за повече репресии след гласуването. "Лукашенко априори даде да се разбере, че възнамерява да запази властта си на всяка цена. Остава въпросът каква ще бъде цената", заяви политическият анализатор Александър Класковски.

Хиляди опозиционери на протест в Беларус

Хиляди опозиционери на протест в Беларус

Те се противопоставиха на репресиите от властите преди президентските избори този уикенд