Във връзка с визовите санкции срещу Беларус, приети от Европейския съюз, Минск привежда в действие ответен списък със санкции. Това става ясно от сайта на Министерството на външните работи на Беларус.

"В съответствие с установената цивилизована дипломатическа практика няма да го публикуваме", се добавя в съобщението.

Там също така е отбелязано, че списъкът функционира в рамките на интеграционните обединения, от които Беларус е част.

ЕС въведе санкции срещу 40 лица от Беларус, обсъжда план „след Лукашенко”

ЕС въведе санкции срещу 40 лица от Беларус, обсъжда план „след Лукашенко”

Кипър оттегли ветото си...

Освен това в съобщението се подчертава, че Минск може да преразгледа нивото на дипломатическо присъствие в ЕС.

"ЕС ни заплашва, че ще преразгледа отношенията си с Беларус. Това ще бъде неговият избор. Беларуската страна от своя страна също е готова за такова преразглеждане на отношенията и ще продължи да реагира адекватно на всякакви недружелюбни действия", се подчертава на сайта на външното министерство на Беларус.

Ведомството стига до заключението, че по-нататъшното насърчаване на "санкционния маховик" може да доведе до още по-сериозни последици, например оттегляне на страната от съвместни програми и проекти, преразглеждане на нивото на дипломатическо присъствие "до решения относно целесъобразността на поддържането на дипломатически отношения".

По-рано председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че Европейският съюз е постигнал съгласие за налагането на санкции заради ситуацията в Беларус, като в списъка има около 40 души. Президентът на страната Александър Лукашенко не е включен в него, тъй като Брюксел очаква конструктивен диалог с него.

Протестите в Беларус продължават повече от месец и половина. Те започнаха след президентските избори, на които според ЦИК Лукашенко спечели за шести път. Опозицията и Европейският съюз не признаха резултатите от гласуването.

В първите дни демонстрантите бяха разгонвани със сълзотворен газ, водни оръдия, зашеметяващи гранати и гумени куршуми. По-късно употребата на сила беше изоставена, но след тайното встъпване в длъжност на Лукашенко имаше нов взрив на протестите, като методите за потискане отново бяха затегнати за известно време.