Беларус ще наложи санкции на високопоставени служители на Европейския съюз, заяви в неделя беларуският външен министър Владимир Макей, цитиран от "Спутник".

На 17 ноември президентът на Беларус Александър Лукашенко проведе среща по въпросите на външната политика в Минск.

"На срещата обсъдихме и нашите мерки за реагиране във връзка със стъпките, предприети от нашите европейски партньори преди около седмица. Знаете, че Европейският съюз наложи допълнителни санкции срещу 15 души. Днес, когато обсъждахме ситуацията, ние бяха принудени да разширим и списъците със санкционирани лице, които ще включват представители на ръководството на Европейския съюз и ръководството на редица европейски държави ", каза Макей пред телевизия" Беларус 1 ".

ЕС разширява санкциите срещу Беларус към фирми и бизнесмени

ЕС разширява санкциите срещу Беларус към фирми и бизнесмени

Удрянето на бизнеса "ще засегне нормалната икономическа активност"

ЕС наложи санкции на 40 белоруски чиновници в началото на октомври. След това съюзът разшири списъка, който сега включва и Лукашенко. На служителите е забранено да посещават страни от ЕС. Мерките също са за замразяване активите в ЕС, държани от санкционираните.

Съобщава се, че ЕС планира допълнително да разшири санкциите срещу членове на сегашното правителство в Беларус.

Междувременно, протестите в страната продължават, като само на днешния са задържани най-малко 300 души, а от началото на демонстрациите - 19 000 души.