Европейският съюз ще разшири санкциите си срещу Беларус, за да включи фирми и бизнесмени, за които се смята, че подкрепят режима на Александър Лукашенко. Това обяви ръководителят на външната политика на Общността Жозеп Борел, цитиран от световните осведомителни агенции.

Удрянето на бизнеса "ще засегне нормалната икономическа активност" в страната и беше решено, след като предишните санкции срещу Лукашенко и висопоставени властници не успяха да спрат репресиите срещу протестиращите, каза Борел на пресконференция.

Над 1100 души са задържани на протестите в Беларус

Над 1100 души са задържани на протестите в Беларус

В памет на убития от полицейски служители Роман Бондаренко...

Външните министри на страните членки на ЕС, които се срещнаха чрез видеоконференция, решиха в резултат на това "да продължат с подготовката на следващия кръг от санкции като отговор на бруталността на властите и в подкрепа на демократичните права на беларуския народ".

"Тези санкции трябва да се отнасят не само за физическите лица, но и за институциите и предприемачите и фирмите", изтъкна Борел и добави, че също е в ход пълен преглед на отношенията между ЕС и Беларус.

Страните членки на ЕС ще предложат цели за икономическите санкции. Следващата среща на външните министри на ЕС трябва да се състои на 7 декември.

Протестиращи в Беларус разпръсвани със зашеметяващи гранати

Протестиращи в Беларус разпръсвани със зашеметяващи гранати

Най-малко 328 души са задържани, включително и журналисти

"Страните членки смятат, че изобщо няма положителен знак от режима на Лукашенко, който продължава да отказва да участва в какъвто и да е вид дискусия с Европейския съюз или да получи каквато и да е мисия от ОССЕ", отбеляза Борел, визирайки Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

"И така при тези условия Европейският съюз трябва да реагира, като използва инструментите, с които разполагаме. Санкциите са един от тези инструменти", подчерта ръководителят на европейската дипломация.

ЕС засилва действията си срещу Лукашенко и неговия режим, след като беларуските сили за сигурност, мнозина в цивилно облекло, арестуват, малтретират и сплашват активисти на опозицията и протестиращи срещу президентските избори на 9 август, които масово се смятат за фалшифицирани.

Преди седмица 31-годишният опозиционен активист Роман Бондаренко почина, след като беше жестоко бит при задържането му.

Предишните санкции на ЕС бяха насочени срещу Лукашенко, неговия син и 53 официални лица.

Европейският съюз заплаши Беларус с нови санкции

Европейският съюз заплаши Беларус с нови санкции

Заради смъртта на протестиращия Роман Бондаренко

Борел посочи, че скоро ЕС ще "изчерпи броя на хората, които могат да бъдат санкционирани" в режима, което го кара да разглежда бизнеса.

Мерките, които ще се прилагат срещу бизнеса и бизнесмените, подкрепящи режима на Лукашенко, вероятно ще продължат в същата посока като предишните, забранявайки на посочените лица и компании да получават визи за ЕС и замразяване на активите им в Общността.

"Повярвайте ми, този вид неща са взети предвид от властниците, от хората, които са под тези санкции", настоя Борел.

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска, която живее в изгнание, многократно призовава Европа да отиде по-далеч със санкциите си срещу режима на Лукашенко.

Междувременно беларуските власти добавиха към списъка с терористите създателите на опозиционния канал Nexta Live в Telegram, който мобилизира протестиращи по време на продължаващите следизборни демонстрации в страната.

Беларус нареди на банките да конфискуват пари, дарявани за протестите

Беларус нареди на банките да конфискуват пари, дарявани за протестите

Парите са трансферирани на хора, които са бити или глобявани

Nexta Live - канал в Telegram с повече от 1,7 млн. абонати - помогна за координирането на масовите протести, които продължават повече от три месеца.

Основателят на Nexta Степан Путило, на 22 години, и 25-годишният Роман Протасевич, който доскоро беше редактор на канала, се появиха в списъка на КГБ на Беларус с "лица, участващи в терористична дейност".

Според документа, който е достъпен онлайн, Путило и Протасевич са включени в списъка въз основа на по-ранни обвинения в предизвикване на масови вълнения, престъпление, което може да доведе до 15 години затвор.

Понастоящем двамата блогъри са единствените беларуски граждани в списъка на КГБ от около 700 лица, съдържащ предимно граждани на страни от Близкия изток.

ОССЕ осъжда изтезанията в Беларус и настоява за нови президентски избори

ОССЕ осъжда изтезанията в Беларус и настоява за нови президентски избори

Нарушенията на човешките права е установено, че са били мащабни и систематични

"В Беларус тероризмът се наказва с доживотен затвор или смърт", написа Nexta в своя акаунт в "Туитър".

Путило и Протасевич, които понастоящем живеят в Полша, също така са изправени пред наказателни обвинения за подклаждане на обществена омраза срещу държавни и полицейски служители.

И двамата са добавени към международния списък с издирвани лица в Беларус и в Русия, която подкрепя Лукашенко.

В понеделник беларуското външно министерство привика полския посланик в Беларус с искане за екстрадиция на двамата активисти.

Съд в Беларус през октомври определи канала Nexta Live като "екстремистки" и постанови блокирането му.

Telegram е изключително популярна социална мрежа на територията на бившия Съветски съюз като услуга за съобщения както за лична комуникация, така и за споделяне на информация и новини.

Беларуската опозиция създаде Народно антикризисно управление

Беларуската опозиция създаде Народно антикризисно управление

В помощ на Светлана Тихановска...