Европейският съюз допусна налагането на още санкции срещу Беларус заради смъртта на протестиращия Роман Бондаренко.

"ЕС продължава категорично да осъжда насилието на беларуските власти срещу протестиращи, лица, които участват в движението за демокрация, независими медии, представители на гражданското общество или обикновени беларуски граждани. ЕС вече наложи санкции срещу 55 лица, отговорни за насилието и сплашването и е готов да въведе допълнителни санкции", подчерта говорителят на външнополитическата служба на ЕС.

Беларус нареди на банките да конфискуват пари, дарявани за протестите

Беларус нареди на банките да конфискуват пари, дарявани за протестите

Парите са трансферирани на хора, които са бити или глобявани

Вчера здравното министерство на Беларус потвърди смъртта на 31-годишния Бондаренко заради наранявания, получени по време на сбиване с неизвестни лица, както твърдят беларуските власти.

Според беларуските медии в сряда вечерта хора в цивилни дрехи и маски пристигнали на територията между улиците "Червякова" и "Сморговски тракт", където се намира "Площадът на промените", и са започнали да премахват бяло-червено-белите ленти, окачени на мястото. Станало е сбиване, в резултат на което един от онези, които "излязоха да попитат какво става", е бил ударен в главата.

Както твърдят от вътрешното министерство на Беларус, сигнал за сбиването е постъпил около 22:30 часа. Когато полицаи пристигнали на мястото, те открили Бондаренко с телесни наранявания и извикали линейка. След това мъжът е хоспитализиран.

ЕС официално наложи санкции на Лукашенко

ЕС официално наложи санкции на Лукашенко

14 високопоставени служители на страната също са в санкционния списък

Според портала tut.by жертвата е била отведена с микробус, а вече от Централното районно полицейско управление в Минск е приет в болница. Бондаренко е бил опериран, но скоро след това е починал.

Следственият комитет на Беларус е започнал проверка.

Жители на Минск редовно се събират на "Площада на промените". Те украсиха територията с бяло-червено-бели ленти и опозиционни знамена със същия цвят, а също така направиха стенопис "диджеи на свободата".

Миналата седмица Европейският съюз официално наложи санкции срещу беларуския президент Александър Лукашенко. Според Брюксел държавният глава е отговорен за репресиите срещу опозиционните кандидати за президент и мирни протестиращи, както и за сплашването на журналисти.

Лукашенко видя "терористи" в лицето на протестиращите срещу него в Беларус

Лукашенко видя "терористи" в лицето на протестиращите срещу него в Беларус

Не стихва напрежението в Беларус

В допълнение към Лукашенко в списъка със санкции влязоха най-големият му син Виктор и още 13 души, включително ръководителят на президентската администрация Игор Сергиенко, шефът на КГБ Иван Тертел, прессекретарят на президента Наталия Ейсмонт, командирът на групата "Алфа" Сергей Зубков, председателят на Конституционния съд Петър Миклашевич и други служители от силовите служби. На всички тях ще бъде забранено да пътуват до ЕС, а активите им в Съюза ще бъдат замразени.

Това е вторият пакет от индивидуални санкции на Брюксел срещу Минск. Първият влезе в сила на 2 октомври: тогава списъкът включваше 40 души, замесени, според ЕС, в насилие срещу протестиращи и фалшифициране на резултатите от президентките избори.