Европейският съюз официално наложи санкции срещу президента на Беларус Александър Лукашенко и 14 високопоставени служители на страната, включително председателя на КГБ Иван Тертел и председателя на Конституционния съд Петър Миклашевич, съобщава ТАСС.

"С оглед на сериозността на ситуацията в Беларус, като се вземат предвид продължаващите репресии срещу представители на гражданското общество и активисти на опозицията, Александър Лукашенко и още 14 лица са включени в санкционния списък на ЕС", се казва в документа публикуван в петък.

Освен Лукашенко, в черния списък влизат и президентският прессекретар Наталия Монт, президентският съветник по националната сигурност Виктор Лукашенко, ръководителят на кабинета на президентската администрация Игор Сергеенко, председателят на КГБ Иван Тертел, шефът на Следствения комитет Иван Носкевич, председателят на Конституционния съд Петър Миклашевич, както и някои високопоставени служители Министерство на вътрешните работи и правоприлагащи органи.

По този начин общо 59 души са включени в черния списък за Беларус. На всички им е забранено да влизат в ЕС, а активите им в общността, ако има такива, са замразени. Освен това на физически и юридически лица от ЕС е забранено да предоставят средства на тези, които са в черния списък.

По-рано през октомври министрите на външните работи на ЕС на среща в Люксембург се съгласиха да наложат санкции срещу Лукашенко, при условие че ситуацията в страната не се подобри. Тогава в изявлението на министрите се подчертава, че ЕС изисква от Минск да спре полицейското противопоставяне на протестите, да освободи всички задържани и да започне диалог с ръководството на протестното движение.

На 2 октомври Европейският съюз наложи санкции на около 40 белоруски чиновници, които според ЕС са отговорни за "фалшифициране на избори и нарушаване на човешките права". Тогава ЕС не наложи санкции на Лукашенко, тъй като личните санкции срещу него ще подкопаят искането той да започне диалог с опозицията.

ОССЕ осъжда изтезанията в Беларус и настоява за нови президентски избори

ОССЕ осъжда изтезанията в Беларус и настоява за нови президентски избори

Нарушенията на човешките права е установено, че са били мащабни и систематични