Властите в Беларус са наредили на банките да конфискуват пари, които са дарявани за подпомагане на протестиращите и изплащани като компенсации за жертвите на полицейски произвол по време на демонстрациите, пише "Гардиън".

Парите са трансферирани на хора, които са бити или глобявани след участие в демонстрации срещу режима на Александър Лукашенко.

Лондон гневен след решение на Беларус да изгони двама британски дипломати

Лондон гневен след решение на Беларус да изгони двама британски дипломати

Те са експулсирани за действия, които са несъвместими с дейността им

След президентските избори през август хиляди граждани на Беларус организираха демонстрации срещу дългогодишното управление на Лукашенко. Стотици са ранени след упражнено полицейско насилие по улиците и са в вкарани в затвора. Други хиляди са глобени, което принуди активисти да започнат да набират средства за подпомагане на засегнатите.

Фондът BY_help, създаден от беларуския гражданин Андрей Леончик в Лондон, набра 2 милиона британски лири за няколко дни през август, предимно с малки дарения на беларуски граждани, които искат да покажат солидарност. След това парите са използвани за покриване на глобите на санкционираните беларуски протестиращи и на тези със сериозни травми.

В Минск арестуваха Мис Беларус 2008 Олга Хижинкова на протест

В Минск арестуваха Мис Беларус 2008 Олга Хижинкова на протест

Арестувани са и олимпийски шампиони на страната

От началото на тази седмица групата обяви, че е получила повече от 8700 молби за оказване на финансова подкрепа и е отпуснала средства за 3300 случая, при които протестиращи са били задържани, бити или глобени.

Но сега властите наредиха на банките да замразят всички средства, трансферирани от Леончик, както и да започне разследване срещу него, според документи, изтекли в публичното пространство. В писмо до няколко беларуски банки пише, че Леончик, заедно с лидера на опозицията Светлана Тихановска, събират пари, за да "подкрепят протестните действия в Беларус" със задача сваляне на правителството. Властите наредиха да се замразят тези средства.

38-годишният Леончик увери, че няма никаква връзка с Тихановска. Той поясни, че е решил да отдели тези средства от друг фонд, Солидарност за Беларус, който финансово подпомага стачкуващи работници или им помага да напуснат страната.

"Това бе съзнателно решение: те са солидарното движение и ние сме хуманитарно движение", каза той.

На 9 август президентът Александър Лукашенко спечели шести мандат. Спорните избори предизвикаха най-големите антиправителствени демонстрации в 26-годишното управление на Лукашенко.

ЕС, САЩ, Великобритания и Канада наложиха санкции на правителството на Лукашенко, което отговори с ответни мерки.