Министрите на външните работи и отбраната на Великобритания реагираха гневно след решение на Беларус да експулсира двама британски дипломати, пише "Гардиън".

На 9 август президентът Александър Лукашенко спечели шести мандат. Спорните избори предизвикаха най-големите антиправителствени демонстрации в 26-годишното управление на Лукашенко.

ЕС, САЩ, Великобритания и Канада наложиха санкции на правителството на Лукашенко, което отговори с ответни мерки.

"Експулсирането на двама британски дипломати от Беларус заради легитимно наблюдаване на протестите е напълно неоправдано. Лукашенко не може да скрие потискането на народа си", написа в "Туитър" външният министър Доминик Рааб.

По думите му единственият път е свободни и честни избори, подвеждане под отговорност на тези, свързани с насилие срещу протестиращите.

Според него независим доклад показва, че експулсирането на британските дипломати е част от организирана кампания за сплашване на активисти, медиите и сега дипломати.

Министърът на отбраната Бен Уолъс заяви, че експулсирането на британските дипломати се основава на измислици и подвеждащи обвинения в опит да се отклони вниманието от разрастващото се потискане на свободата на словото и свободите в Беларус под режима на Лукашенко.

Лондон призова за нови президентски избори в Беларус.

Министерството на външните работи на Беларус съобщи вчера, цитирано от ТАСС, че е взело решение за обявяване на двама британски дипломати за персона нон грата. Те са експулсирани за действия, които са несъвместими с дейността им в страната. Но Минск уверява, че с решението не затваря вратата за диалог с Лондон.