Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че страната се сблъсква с "терористични заплахи" от протестиращи, след като опозицията поиска той да подаде оставка и започна стачка, информира "Франс прес".

Бившата съветска република е разтърсена от исторически протести, след като 66-годишният Лукашенко обяви убедителна победа на изборите над новака в политиката Светлана Тихановска през август.

Над 300 задържани в Беларус, започна общонационална стачка

Над 300 задържани в Беларус, започна общонационална стачка

Десетки компании спряха работа...

Вчера работници в редица фабрики започнаха стачка, след като крайният срок, обявен от Тихановска Лукашенко да подаде оставка и да спре насилието срещу протестиращите, беше игнориран.

"Това са действията на организирани престъпни групи с признаци на тероризъм. Започваме да се сблъскваме с терористични заплахи", настоя Лукашенко.

В изказването си в началото на заседанието на правителството той добави, че някои от протестиращите са "преминали червена линия", а някои са се опитали да блокират железниците.

Последен ден от ултиматума на беларуската опозиция към Лукашенко

Последен ден от ултиматума на беларуската опозиция към Лукашенко

Днес се очаква пореден многохиляден протест в Минск

Тихановска каза, че работници от големи заводи, включително химическия завод "Гродно Азот", Минския автомобилен завод и Мински тракторни заводи, са се присъединили към стачката в понеделник.

Няколко хиляди студенти и пенсионери дефилираха по улиците на столицата Минск, за да подкрепят работниците. Според вътрешното министерство вчера близо 600 души са били задържани на демонстрации в цялата страна.

Тихановска, която претендира, че е спечелила изборите на 9 август, а сега живее в Литва, изтъкна днес, че "стачката продължава", като добави, че служителите на "Гродно Азот", Минския автомобилен завод и други фабрики са били под "колосален натиск".

ЕП връчи "Сахаров" на беларуската опозиция
Обновена

ЕП връчи "Сахаров" на беларуската опозиция

Чест е да обявя, че жените и мъжете от демократичната опозиция в Беларус са носителите

В публикация в канала си в "Телеграм" тя повтори призива си за подкрепа за онези, които стачкуват. "Подкрепете всички, които са обявили стачка за нашето бъдеще", настоя тя.

Протестното движение в Беларус поддържа големи демонстрации повече от два месеца, като десетки хиляди излизат по улиците всяка неделя.

Няколко души починаха, а хиляди бяха арестувани при репресиите след изборите, като се появиха свидетелства за малтретиране в затворите.

Тихановска за Беларус: Изтезанията се използват за заглушаване на цялата страна

Тихановска за Беларус: Изтезанията се използват за заглушаване на цялата страна

Повече от 7000 протестиращи са задържани в Беларус