Днес се предполага, че е последният ден на Александър Лукашенко като президент на Беларус.

Преди две седмици лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска даде възможност на авторитарния лидер да се оттегли от поста до 25 октомври. Тя заплаши с национални стачки, които ще блокират страната, ако не го направи.

Лукашенко към Помпео: Русия е основен съюзник на Беларус

Лукашенко към Помпео: Русия е основен съюзник на Беларус

Телефонен разговор между Белия дом и Минск

В петък следобед Тихановска излезе със съобщение, че транспортните работници, железничарите, учителите и студентите планират стачки и гражданско неподчинение.

"Знам, че частните фирми ще ги подкрепят", подчерта тя.

"Спортистите, артистите, лекарите и религиозните общности ще организират свои действия в подкрепа. Така ще започне първата седмица от националната стачка", добави тя.

Лукашенко констатира: Русия и Беларус имат малко приятели по света

Лукашенко констатира: Русия и Беларус имат малко приятели по света

Според Лукашенко светът бил полудял

Лукашенко обаче показва, че няма намерение да се оттегля от властта.

"Ние вече казахме, че няма да се откажем от страната", коментира той пред държавни служители по-рано тази седмица. Полицията и армията твърдо застават зад него.

Но вътрешният и международен натиск над Лукашенко продължава. Беларуският лидер и негови топ съветници са засегнати от санкции.

Десетки хиляди протестират в Минск за оставката на Лукашенко

Десетки хиляди протестират в Минск за оставката на Лукашенко

Има информация за заглушен интернет и мобилни вкъзки

"В миналото Лукашенко многократно действаше така сякаш той притежава страна и нейния народ. Това обаче вече не е проблемът. Гражданите вече не са съгласни с това", коментира пред "Политико" Александър Доброволски, дългогодишен политик от опозицията и старши съветник на Тихановска.

"И без значение какво иска, той не може да управлява страна, където нито е уважаван, нито има доверие към него, нито съгласие", добави той.

Тихановска съобщи три стъпки, ако Лукашенко не изпълни ултиматума.

Ако трите искания - оставка на Лукашенко, спиране на насилието и освобождаване на политическите затворници - не са изпълнени, всички сектори в страната ще започнат стачка, всички пътища ще бъдат блокирани и бойкот на всички държавни магазини.

Ако ултиматумът се провали, това ще засили позициите на Лукашенко срещу опозицията.

Днес се очаква пореден многохиляден протест в Минск.

Тихановска избяга в съседна Литва малко след спорните избори на 9 август и оттогава проведе редица срещи с евролидери. Тя призова дългогодишния беларуски президент Александър Лукашенко да се оттегли от властта.

ЕС, САЩ, Великобритания и Канада наложиха санкции на правителството на Лукашенко, което отговори с ответни мерки.

На 9 август Лукашенко спечели шести мандат. Спорните избори предизвикаха най-големите антиправителствени демонстрации в 26-годишното управление на Лукашенко.