Русия и Беларус имат малко приятели по света. Това обяви президентът на Беларус Александър Лукашенко на среща с ръководителя на руското външно разузнаване Сергей Наришкин.

"В този полудял свят, особено полудял от тази пандемия и т. н., ние имаме малко приятели. Нека говорим откровено, всеки има интерес към нас. Към Русия и Беларус. Трябва да реагираме", цитира думите на Лукашенко РИА "Новости".

Наришкин пристигна тази сутрин на необявена визита в Минск. По думите на началника на руското разузнаване в беларуската столица ще се проведе съвместно заседание на колегиумите на руските и беларуските специални служби.

В началото на август в Беларус се проведоха президентски избори. Лукашенко спечели за шести път: според Централната избирателна комисия той е спечелил 80,1% от гласовете. Светлана Тихановска зае второ място според официалните резултати. На следващия ден в страната започнаха масови протести.

Отначало митингите бяха разгонвани от полицията, използвайки сълзотворен газ, водни оръдия, зашеметяващи гранати и гумени куршуми срещу несъгласните с резултатите от гласуването. Властите потвърдиха смъртта на трима протестиращи и задържаха над 6000 души.

Лукашенко встъпи в длъжност на тайна церемония в края на септември. Европейският съюз смята, че встъпването му в длъжност е в разрез с волята на голяма част от населението, както се вижда от демонстрациите. Брюксел призовава за нови избори, прекратяване на насилието и освобождаване на всички задържани.