Хиляди протестират по улиците на белоруската столица Минск в неделя, за да поискат оставката на президента Александър Лукашенко, въпреки заплахата на полицията да използва огнестрелно оръжие срещу протестиращите, съобщава "Ройтерс".

Информационната агенция Интерфакс определи броя на протестиращите на над 30 000. Съобщава се, че около 50 души са задържани от полицията и че мобилният сигнал и нтернет са спрени в някои части на града.

Има информация, че в близост до марша се чуват силни звуци, които звучат като зашеметяващи гранати. Висш полицейски служител заяви миналата седмица, че служителите ще си запазят правото да използват огнестрелно оръжие срещу демонстранти.

Силите за сигурност са задържали повече от 13 000 души след изборите, включително всички значими опозиционни лидери, които не са напуснали страната, и задържат независимите медии.

Опозиционният лидер Светлана Тихановская, която е избягала в Литва, миналата седмица призова Лукашенко да се оттегли до 25 октомври или да се изправи срещу национални стачки, които ще парализират Беларус.

По информация на ТАСС, демонстранти, чийто брой непрекъснато се увеличава скандират "Да живее Беларус" и "Честни избори", много от тях носят бяло-червено-бели знамена. Силите за сигурност допълнително се изпращат в района, включително специални превозни средства за блокиране на пътища.

Служителите по сигурността възпрепятстват движението на шествието. Подсилени кордони са в района на метростанция "Автозаводска". Булевард е напълно блокиран от ОМОН и вътрешни войски с водни оръдия.

Протестиращите, стигайки до мястото на блокада спират и се връщат в обратната посока по Партизанския проспект към центъра на Минск. Служителите на реда не се опитват да ги спрат.

Беларуски правозащитници съобщиха, че по време на "Партизанския марш" на белоруската опозиция е задържан и Артем Майоров, журналист на изданието "Беларуси и Ринок". На свой ред пресслужбата на Общинския отдел на вътрешните работи на Минския градски изпълнителен комитет потвърди, че правоохранителните органи са извършили редица арести на участници в неразрешен митинг на опозицията в Минск, без да посочват точния брой на задържаните.

Беларуските сили за сигурност са използвали специални средства за разпръскване на протестиращите в района на универсалния магазин "Беларус" на "Партизанско авеню" в Минск, по който се движат няколко хиляди протестиращи.

"Още три станции на метрото са затворени на входа и на изхода - Тракторният завод, Партизанска и Автозаводска. Пролетарската и Первомайската все още са затворени", Затворените преди това станции "Октомвройска", "Купаловска" и "Немига" отново работят в нормален режим, съобщава минският метрополитен.

30 задържани на днешния протест в Беларус

30 задържани на днешния протест в Беларус

Сред тях отново са и журналисти