Най-малко 30 души са задържани по време на неразрешена от властите демонстрация на опозиция, проведена в белоруската столица Минск в събота.

Това съобщи базираният в Минск правозащитен център "Вясна", цитиран от "Спутник".

8 журналисти все още са в арестите на Беларус

8 журналисти все още са в арестите на Беларус

Скед като на протест по-рано властите задържаха 500 души

Маршът на опозицията от над 100 души започна около 12:50 часа близо до университет в Минск, но скоро беше разпръснат от полицията в екипировка за борба с безредиците.

Правозащитната група публикува на своя уебсайт имената на 30 души, които са задържани до момента. Списъкът включва трима репортери.

Припомняме, че органите на реда в Беларус обявиха, че са готови хуманно да използват оръжия за възстановяване на реда в страната. Това заяви шефът на главната дирекция за борба с организираната престъпност и корупцията на Министерството на вътрешните работи на републиката Николай Карпенков.

МВР на Беларус обеща да използва "хуманно" оръжия срещу протестиращи

МВР на Беларус обеща да използва "хуманно" оръжия срещу протестиращи

А който посегне на "служител на реда, срещу него ще бъде използвано огнестрелно оръжие"

Беларус постави в списъка с издирваните опозиционния лидер Светлана Тихановска за призиви за събаряне на конституционни ред, обяви Министерството на вътрешните работи на страната.

Тихановска избяга в съседна Литва малко след спорните избори на 9 август и оттогава проведе редица срещи с евролидери. Тя призова дългогодишния беларуски президент Александър Лукашенко да се оттегли от властта.

По-късно тя бе вкарана и в списъка на Русия с издирвани лица. Министерството на вътрешните работи на Русия поясни, че това се е случило заради механизъм в регионалния блок, в който участва с Беларус.

Тихановска може да бъде осъдена на пет години затвор в Беларус, ако бъде задържана и призната за виновна.

Във вторник Тихановска наложи на Лукашенко краен срок до 25 октомври да се оттегли или ще бъде изправен пред общонационална стачка, която ще парализира страната.

По-рано ЕС, САЩ, Великобритания и Канада наложиха санкции на правителството на Лукашенко, което отговори с ответни мерки.

Беларус издирва Тихановска за събаряне на конституционния ред

Беларус издирва Тихановска за събаряне на конституционния ред

Тихановска може да бъде осъдена на пет години затвор в Беларус

На 9 август Лукашенко спечели шести мандат. Спорните избори предизвикаха най-големите антиправителствени демонстрации в 26-годишното управление на Лукашенко.