Беларус постави в списъка с издирваните опозиционния лидер Светлана Тихановска за призиви за събаряне на конституционни ред, обяви Министерството на вътрешните работи на страната, предаде "Ройтерс".

Тихановская даде на Лукашенко 2 седмици, после опозицията се задейства

Тихановская даде на Лукашенко 2 седмици, после опозицията се задейства

"На 25 октомври обявяваме народен ултиматум"

Тихановска избяга в съседна Литва малко след спорните избори на 9 август и оттогава проведе редица срещи с евролидери. Тя призова дългогодишния беларуски президент Александър Лукашенко да се оттегли от властта.

По-късно тя бе вкарана и в списъка на Русия с издирвани лица. Министерството на вътрешните работи на Русия поясни, че това се е случило заради механизъм в регионалния блок, в който участва с Беларус.

Тихановска може да бъде осъдена на пет години затвор в Беларус, ако бъде задържана и призната за виновна.

Русия издирва Тихановска

Русия издирва Тихановска

Издирвала се по член от наказателния кодекс

Полицията в Беларус е задържала повече от 13 000 души по време на протестите, някои от тях по-късно бяха освободени. Ключовите политически опоненти на Лукашенко са в затвора или са избягали в чужбина.

Говорител на Тихановска коментира, че решението на Минск да я вкара в списъка не е изненада за никого.

Тихановска иска от Меркел да окаже натиск върху Лукашенко

Тихановска иска от Меркел да окаже натиск върху Лукашенко

Кремъл трябва да осъзнае, че е лоша политика да се залага на Лукашенко

Ясно е, че режимът няма законни начини за удържане на властта, добави говорителят.

Във вторник Тихановска наложи на Лукашенко краен срок до 25 октомври да се оттегли или ще бъде изправен пред общонационална стачка, която ще парализира страната.

По-рано ЕС, САЩ, Великобритания и Канада наложиха санкции на правителството на Лукашенко, което отговори с ответни мерки.

На 9 август Лукашенко спечели шести мандат. Спорните избори предизвикаха най-големите антиправителствени демонстрации в 26-годишното управление на Лукашенко.