Бившият кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановска е обявена за междудържавно издирване в Русия. Това се съобщава на сайта на руското вътрешно министерство. 

Както отбелязват от руското ведомството, Тихановска се издирва по член от наказателния кодекс.

Тихановская не иска бремето на президент и власт

Тихановская не иска бремето на президент и власт

Не иска да носи отговорност, "мисля, че е ужасно всеки ден се страхуваш, че ще направиш грешки"

След президентските избори в Беларус по инициатива на Тихановска опозицията създаде Координационен съвет (КС) за предаването на властта в страната. В тази връзка Главната прокуратура на Беларус образува наказателно производство за призиви за завземане на властта. Сега шест от седемте членове на управляващото тяло на Координационния съвет са арестувани или се намират в чужбина. Самата Тихановска отиде в Литва от съображения за сигурност.

Тихановска иска от Меркел да окаже натиск върху Лукашенко

Тихановска иска от Меркел да окаже натиск върху Лукашенко

Кремъл трябва да осъзнае, че е лоша политика да се залага на Лукашенко

В Беларус започнаха масови протести след президентските избори, които се проведоха на 9 август. Протестиращите обвиняват Александър Лукашенко, който се кандидатира за шести мандат, във фалшифициране на изборите. Според Централната избирателна комисия на страната той е спечелил 80,1% от гласовете, като според тези официални данни Светлана Тихановска зае второ място, но опозицията не се съгласи с резултатите от изборите.

Тихановская: Аз, Светлана, съм единственият лидер, избран от белоруския народ

Тихановская: Аз, Светлана, съм единственият лидер, избран от белоруския народ

Европейските държави са готови да окажат помощ на републиката "след победата на демокрацията"

В първите дни протестните митинги бяха смазвани от полицията, като срещу протестиращите бяха използвани сълзотворен газ, водни оръдия, зашеметяващи гранати и гумени куршуми. След това разгонването на протестиращите беше преустановено. Междувременно на 23 септември Лукашенко встъпи в длъжност на тайна церемония. Това предизвика поредната серия от протести.

Лукашенко обвини САЩ в организиране на протестите в Беларус. Президентът добави, че западни страни "играят заедно" с Вашингтон и го правят "както им е казано". Според беларуския държавен глава Западът искал да настрои Минск срещу Москва.

Макрон обеща помощ на Тихановская за Беларус

Макрон обеща помощ на Тихановская за Беларус

Той инспектира френски войници в Литва - Франция е ангажирана със сигурността на Източна Европа