Бившият кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановская, след церемонията по встъпването в длъжност на Александър Лукашенко в сряда, обяви, че мандатът му е приключил и се обяви за единствения лидер на страната, съобщава ТАСС.

"Този опит да се признае за легитимен доведе само до факта, че предишните правомощия приключиха, а хората не му дадоха нов мандат. Това, така наречено встъпване в длъжност, разбира се, е фарс. Всъщност днес Лукашенко просто се пенсионира. Това означава, че заповедите му към властовите структури вече не са легитимни и не подлежат на изпълнение. Аз, Светлана Тихановская, съм единственият лидер, избран от белоруския народ", каза тя в обръщение, публикувано в нейния канал Telegram в сряда.

Тя повтори намерението си да проведе нови избори и също така заяви, че европейските държави са готови да окажат помощ на републиката "след победата на демокрацията".

На свой ред съюзникът на Тихановская - член на Президиума на Координационния съвет Олга Ковалкова, която също е извън страната, нарече церемонията "фарс" и "цирк", а Лукашенко е "бивш президент". "Днес видяхме поредния фарс, който бившият ни президент играе с подчинените си", написа тя на страницата си във Facebook.

Лукашенко тайно встъпи в длъжност

Лукашенко тайно встъпи в длъжност

Александър Лукашенко встъпи в длъжност като президент на Беларус