Френският президент Еманюел Макрон се срещна във Вилнюс с лидера на беларуската опозиция Светлана Тихановская във втория ден от посещението си в балтийските страни, целящо да ги успокои за ангажираността на Франция към тяхната сигурност, съобщава "Ройтерс".

Тихановская заяви, че Макрон й е обещал да помогне в преговорите с властите в Беларус и да осигури освобождаването на политическите затворници.

"Той ни обеща да направи всичко, за да помогне при преговорите, по време на тази политическа криза в нашата страна ... и ще направи всичко, за да помогнем за освобождаването на всички политически затворници", коментира тя след срещата във Вилнюс.

В понеделник, в първия си ден във Вилнюс, където Тихановская избяга в изгнание, Макрон призова властите в Беларус да спрат незаконните арести, да освободят произволно задържаните протестиращи и да зачитат резултатите от изборите.

Тихановска призова Макрон да посредничи за разрешаване на кризата в Беларус

Тихановска призова Макрон да посредничи за разрешаване на кризата в Беларус

Опозиционерът изрази надежда да се срещне с Макрон

"Ще направим всичко възможно, като европейци, за да помогнем и да посредничим и ще се върнем към посредничеството на ОССЕ", каза Макрон пред репортери, позовавайки се на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

"Нашата цел е тази медиация да започне през следващите няколко дни или седмици", каза Макрон. "Целта е мирен преход, освобождаване на хора, които са в затвора заради политическите им мнения и провеждането на свободни избори под международно наблюдение".

По-късно през деня се очаква Макрон да посети френски войници, част от бойната група на НАТО в литовския град Рукла

Френският лидер иска да успокои балтийските страни, че неговата политика на "стратегически диалог" с Русия, инициирана преди около година, и критиките му към НАТО, не означават по-слаб ангажимент на Франция към сигурността на страните от Източна Европа.

Страните от ЕС, избягали от орбитата на Москва след Студената война, критикуваха позицията на Макрон към Русия.

Тихановская заяви пред Франс прес във вторник, че ще се обърне към френския парламент след срещата с Макрон. "Получих покана да говоря пред френския парламент и я приех".

Тихановская: Аз, Светлана, съм единственият лидер, избран от белоруския народ

Тихановская: Аз, Светлана, съм единственият лидер, избран от белоруския народ

Европейските държави са готови да окажат помощ на републиката "след победата на демокрацията"