Над 1100 души са задържани на протестните акции в Беларус, които се проведоха в редица градове на страната, предаде Дойче веле.

Протестите, които в неделния ден бяха посветени на убития от силите за сигурност Роман Бондаренко, преминаха под наслова "Аз излизам!" - това са последните думи, публикувани от 31-годишния активист при разговор в чат, вечерта на 11 ноември. След това той излязъл в двора на дома си, където служители на полицията махали от оградата червено-белите ленти, изобразяващи суверенния флаг на Беларус. (Протестиращите идентифицират каузата си именно с него, а не с официалното червено-зелено знаме, което се свързва със зависимостта от Русия - то е въведено по времето на Съветския съюз.)

Роман попитал полицаите защо махат червено-белите символи, след което е бил пребит. По-късно е приет в болница с мозъчен оток, а на следващия ден беше съобщено, че е починал.

Европейският съюз заплаши Беларус с нови санкции

Европейският съюз заплаши Беларус с нови санкции

Заради смъртта на протестиращия Роман Бондаренко

Беларуските власти обаче не признават, че младият мъж е жертва на полицейско насилие - официалната им версия е, че е бил пиян и е пострадал при сбиване с местни жители. Това предизвика вълна на недоволство в цялата страна, както и остра реакция от страна на ЕС.

Въпреки това силовите действия срещу демонстранти продължават. По данни на правозащитния център "Весна", по-голямата част от задържаните в неделния ден са от от Минск, но арести е имало и в Гродно, Гомел, Пинск, Брест, Молодечно, Могилево и други градове. Полицейските служители са действали грубо, с употреба на специални средства, включително светлинно-звукови гранати.

Протестиращите днес имаха намерение да преминат по улиците на Минск, тръгвайки от мястото, където на 10 август загина друг демонстрант - Александър Тарайковский. За крайна точка на шествието беше определен дворът, където е пребит Роман Бондаренко, сега наричан "Площад на промените" - жителите на Минск създадоха на мястото мемориал от свещи и лампади. Полицията обаче не допусна шествието да се проведе, прилагайки силови действия още преди хората да потеглят в колона.

ОССЕ осъжда изтезанията в Беларус и настоява за нови президентски избори

ОССЕ осъжда изтезанията в Беларус и настоява за нови президентски избори

Нарушенията на човешките права е установено, че са били мащабни и систематични