Опозицията в Беларус създаде Народно антикризисно управление - НАУ, с цел започване на преговори и осигуряване на стабилност в страната при прехода към демократично управление, предаде Дойче веле. За създаването на новия орган съобщи членът на президиума на Координационния съвет на беларуската опозиция Павел Латушко заедно с представители на демократичните политически сили.

"Докато Координационният съвет е създаден за провеждане на преговори, НАУ ще роботи за постигането на следните цели - начало на преговори и стабилност в страната в момента на поемане на властта от демократичните сили", се казва в съобщение, публикувано от Латушенко в социалната мрежа Телеграм.

Освен това Народното антикризисно управление "ще решава задачите, стоящи пред страната от момента на оттеглянето на експрезидента до провеждането на нови избори и поемането на властта от ново правителство", се казва още в съобщението.

Ръководител на НАУ ще бъде Павел Латушко. По думите му, екипът на антикризисното управление излиза с конкретни предложения в помощ на Светлана Тихановска и Координационния съвет: "да се елиминират причините за кризата, да се започнат преговори, да се оздрави икономиката, да се възстанови законността и др".

Тихановска доволна от общонационалната стачка в Беларус

Тихановска доволна от общонационалната стачка в Беларус

Тихановска описа участниците в стачките и протестите като "герои"

Съставът на народното управление е в процес на формиране.

Припомняме, преди две седмици лидерът на опозицията Светлана Тихановска даде възможност на авторитарния лидер Александър Лукашенко да се оттегли от поста до 25 октомври.След като Лукашенко не изпълни искането на опозицията, в страната беше обявена общонационална стачка.

Последен ден от ултиматума на беларуската опозиция към Лукашенко

Последен ден от ултиматума на беларуската опозиция към Лукашенко

Днес се очаква пореден многохиляден протест в Минск