Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска обяви, че до момента е "удовлетворена" от общонационалната стачка, но отбеляза, че заплахи от полицията са довели до по-малка мобилизация на хората от очакваното, информира АФП.

Опозицията в Беларус започна национална стачка в понеделник, след като президентът Александър Лукашенко игнорира наложения му ултиматум да се оттегли от властта, който изтече в неделя.

Лукашенко видя "терористи" в лицето на протестиращите срещу него в Беларус

Лукашенко видя "терористи" в лицето на протестиращите срещу него в Беларус

Не стихва напрежението в Беларус

Преди две седмици Светлана Тихановска даде възможност на авторитарния лидер да се оттегли от поста до 25 октомври. Тя заплаши с национални стачки, които ще блокират страната, ако не го направи.

"Разбира се, трябва да кажа, че всичко можеше да бъде направено по-добре. Ние искаме цялата страна да се надигне на тази национална стачка", коментира Тихановска.

Тя благодари на всички, които участват в стачката.

Над 300 задържани в Беларус, започна общонационална стачка

Над 300 задържани в Беларус, започна общонационална стачка

Десетки компании спряха работа...

"Удовлетворена съм от всичко, защото по този начин беларуският народ показва отношението си към този режим и как е готов да се бори с тази диктатура", подчерта опозиционерът.

В неделя най-малко 100 000 души се събраха на протест в Минск.

В понеделник марш на опозицията, в който предимно участваха студенти и пенсионери, събра близо 3000 души в столицата. Властите обявиха, че са арестували 581 души в страната.

След среща с норвежкия външен министър, Тихановска описа участниците в стачките и протестите като "герои".

Последен ден от ултиматума на беларуската опозиция към Лукашенко

Последен ден от ултиматума на беларуската опозиция към Лукашенко

Днес се очаква пореден многохиляден протест в Минск

Тя подчерта, че стачките не са толкова големи заради упражняваното от полицията насилие.

Александър Лукашенко описа стачките като "действия, организирани от престъпни групи". Той предупреди, че страната е започнала да се изправя пред терористични заплахи.

Тихановска избяга в съседна Литва малко след спорните избори на 9 август и оттогава проведе редица срещи с евролидери. Тя призова дългогодишния беларуски президент Александър Лукашенко да се оттегли от властта.

ЕС, САЩ, Великобритания и Канада наложиха санкции на правителството на Лукашенко, което отговори с ответни мерки.

На 9 август Лукашенко спечели шести мандат. Спорните избори предизвикаха най-големите антиправителствени демонстрации в 26-годишното управление на Лукашенко.